Направо към съдържанието

Коняк: Разлика между версии

9 байта добавени ,  преди 5 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
 
== Название ==
Конякът е наречен така по името на град Коняк (Cognac), департамент Шарант във [[Франция]]. За да се нарича едно бренди коняк, трябва да е произведено от грозде от региона около този град.
 
Конякът е наречен така по името на град Коняк (Cognac), департамент Шарант във [[Франция]]. За да се нарича едно бренди коняк, трябва да е произведено от грозде от региона около този град.
[[Image:Carte du cognac.jpg|left|мини|Карта на областта Коняк]]
 
== Видове коняци и технология на производство ==
Конякът се произвежда от определени сортове грозде. Използва се предимно сорта Фол Блан, но поради факта, че е податлив на болести постепенно е заменен от сорта Уни Блан. До 90% от гроздето трябва да е Фол Блан/Уни Блан, останалите 10% може да са Коломбар или други сортове отглеждани в региона. След беритба гроздето се откарва във фабриките, където се смачква на хоризонтални преси, като се отстраняват чепките, семките и ципите на гроздето. Полученият гроздов сок е със захарно съдържание 17- – 20% и се оставя да ферментира по естествен начин без добавка на захар и сулфатиране. Полученото след ферментацията бяло вино е с алкохолно съдържание 8- – 10%. То е много сухо и фино и не особено подходящо за пряка консумация, но отлично за дестилация. Виното се дестилира в т. нар. Шарантски дестилатори. Получената след двукратна дестилация течност има алкохолно съдържание около 65<sup>0</sup>. Тя отлежава няколко години в дъбови бъчви, при което напитката придобива характерен вкус от съдържащия се в дървото [[танин]], както и цвят. Колкото по-продължително време отлежи дестилата, толкова по-висококачествен коняк може да се приготви. Понякога за ускоряване на процеса на съзряването се добавят в бъчвите дъбови стърготини. В процеса на съзряването голяма част от алкохола се изпарява. Отлежалата течност се разрежда с вода до около 40<sup>0</sup>С и се добавя малко [[захар]] и [[карамел]] за по-добър вкус.
 
Конякът се произвежда от определени сортове грозде. Използва се предимно сорта Фол Блан, но поради факта, че е податлив на болести постепенно е заменен от сорта Уни Блан. До 90% от гроздето трябва да е Фол Блан/Уни Блан, останалите 10% може да са Коломбар или други сортове отглеждани в региона. След беритба гроздето се откарва във фабриките, където се смачква на хоризонтални преси, като се отстраняват чепките, семките и ципите на гроздето. Полученият гроздов сок е със захарно съдържание 17-20% и се оставя да ферментира по естествен начин без добавка на захар и сулфатиране. Полученото след ферментацията бяло вино е с алкохолно съдържание 8-10%. То е много сухо и фино и не особено подходящо за пряка консумация, но отлично за дестилация. Виното се дестилира в т. нар. Шарантски дестилатори. Получената след двукратна дестилация течност има алкохолно съдържание около 65<sup>0</sup>. Тя отлежава няколко години в дъбови бъчви, при което напитката придобива характерен вкус от съдържащия се в дървото [[танин]], както и цвят. Колкото по-продължително време отлежи дестилата, толкова по-висококачествен коняк може да се приготви. Понякога за ускоряване на процеса на съзряването се добавят в бъчвите дъбови стърготини. В процеса на съзряването голяма част от алкохола се изпарява. Отлежалата течност се разрежда с вода до около 40<sup>0</sup>С и се добавя малко [[захар]] и [[карамел]] за по-добър вкус.
 
Изкуственият коняк, доколкото може да бъде наречен коняк, се приготвя от двойно ректифициран [[спирт]], [[вода]], конячна есенция и карамел.
 
== Употреба ==
 
Обикновено коняк се пие в специални чаши за коняк като предварително се загрява и така потребителят може да се наслади на ароматите, които се отделят.
 
== Класификация на коняците ==
Потребителите могат да разберат възрастта и качеството на коняка по специални обозначения по етикета на бутилката. Всички указани в класификацията срокове означават, че всеки от вложените в коняка алкохол е отлежал не по-малко от указаното време.
 
Потребителите могат да разберат възрастта и качеството на коняка по специални обозначения по етикета на бутилката. Всички указани в класификацията срокове означават, че всеки от вложените в коняка алкохол е отлежал не по-малко от указаното време.
 
*V.S.(Very Special) или *** (''Trois Etoiles'') - – коняци, чиито дестилати са държани в бъчви не по-малко от 2,5 г.
*V.S.O.P.(Very Superior Old Pale), V.O.(Very Old), ''Reserve'' - – коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 4 г.
*V.V.S.O.P.(Very-Very Superior Old Pale), ''Grande Reserve'' - – коняци, чиито дестилати са отлежали не по-малко от 5 год г.
*X.O.(Extra Old), ''Extra, Napoleon, Hors d'age, Tres Vieux, Vieille Reserve'' - – коняци, чиито дестилати са отлежали в бъчви 6 години.
 
Класификация на коняци, отлежавали повече от 6 год г. е забранена, тъй като се счита, че не е възможно да се контролира процеса на купажиране за срока по-голям от 6 години.
 
== Производители ==
* [[Бискуи]] (Bisquit)
* [[Готие (коняк)|Готие]] (Gautier)