Национално събрание (Франция): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Парламент на Франция, ползвайки HotCat
м Премахване на Категория:Управление на Франция, ползвайки HotCat
Ред 13: Ред 13:
* [http://www.assemblee-nationale.fr/ Официален сайт]
* [http://www.assemblee-nationale.fr/ Официален сайт]


[[Категория:Управление на Франция]]
[[Категория:Парламент на Франция]]
[[Категория:Парламент на Франция]]

Версия от 10:12, 12 януари 2017

Класическата фасада на Palais Bourbon е добавена през 1806 – 08 от Наполеон Бонапарт
Сесия на Националното събрание

Националното събрание (Шаблон:Lang-fr; произнасяно [a.sɑ̃.ble.na.sjɔˈnal]) е долната камара на двукамерния парламент на Франция при петата Република. Горната камара в него е Сенатът („Sénat“). Членовете на Националното събрание се наричат депутати (френско произношение: [depyˈte].

Има 577 депутати, всеки от които се избира в едномандатни избирателни окръзи чрез двустепенна избирателна система. По този начин за мнозинство са необходими 289 места. Събрание се оглавява от председател (в момента Клод Бартолон), обикновено от най-голямата представена партия, на когото помагат заместник-председатели от различни части на политическия спектър. Срокът на пълномощията на Националното събрание е пет години; въпреки това, Президентът на Републиката може да разпусне събранието (като по този начин предизвика провеждането на нови избори), освен ако вече не го е разпуснал в предходните дванадесет месеца. Тази мярка става все по-рядка, след като с референдум през 2000 г. президентският мандат бе намален от седем на пет години.

По традиция, датираща от първото Народно събрание по време на френската революция, „левите“ партии седят от ляво, гледано от президентския стол, а „десните партии седят от дясно, и по този начин местата за сядане директно посочват политическия спектър, представен в Събранието. Официалното седалище на Националното събрание е в бурбонския дворец на брега на река Сена (48°51′42.83″ с. ш. 2°19′06.97″ и. д. / 48.861899° с. ш. 2.318605° и. д.48.861899, 2.318605); Събрание използва и други съседни сгради. Охраната се осъществява от Републиканската гвардия.

Вижте също

Външни препратки