Потребител:АнтониВал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 53: Ред 53:
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------


=== Български книжовнижи ===
=== Български книжовници ===


Във връзка с начинанието за попълване на средата със статии за българска литература, писатели, издатели и др., бяха създадени следните страници:
Във връзка с начинанието за попълване на средата със статии за българска литература, писатели, издатели и др., бяха създадени следните страници:

Версия от 22:19, 16 януари 2017

Уикипедия:Вавилон
bg-N За този потребител българският език e роден.
mk-5 Овој корисник го владее македонскиот на професионално ниво.
en-5 This user has professional knowledge of English.
ru-4 Этот участник владеет русским языком почти как родным.
hr-2 Ovaj suradnik ima osrednje znanje hrvatskog jezika.
sr-2 Овај корисник разуме српски језик на средњем нивоу.
es-2 Este usuario tiene un conocimiento intermedio del español.
it-1 Questo utente può contribuire con un livello elementare in italiano.
Потребители по език
Този потребител е член на проекта Срещу цензурата.
Този потребител е член на проект „Българска литература“.
Този потребител е член на проект „Християнство“.
Този потребител е член на УикиПроект Философия.
Този потребител е член на Уикипроект Македония.

Здравейте!

Начало

Ще се постараем да съдействаме на приятелите, които вече са вложили време и сили, според знанията и уменията си, да разщиряваме полезното съдържание на средата и да я попълваме още полезна и издържана такава! :) Хубав ден на всички!


Основни посоки

Български език

Хубаво е да се стараем (понякога това действие изисква и умствено усилие) да пазим своя език, който освен че е допринесъл за световното културно богатство, но е и език с дълго и богато минало! Да го пазим от прибързано и неуместно вмешателство, което често е просто плод на всекидневните навици и привички създавани понякога без особен замисъл! С така цел, призовавам всички редактори из Българската "Уики-среда", да употребяват изключително местни слова, дори и понякога, думи от местни наречия, стига те да са достатъчно точни, ясни и разпознаваеми! В същото време, част от вече съществуващите страници са препълнени с излишен брой чуждици и термини, част от които са налагани в езика ни, само от 15-20 години! - Това не ги прави "български" думи! При небходимост, очевидно е че употребата на чуждици не може да бъде избегата, но красотата и звученето на чистия език са несравними с тежестта и тяготата, изливащи се от една лекомислена, разноезична "смеска"! - Надявам се все повече приятели да възприемат съзнателно този възглед! - Поздрави!

Интересно!? - Някога съществуваше и такава страница за пуризма в езика [1], а сега тя е заличена?! - Що за подход?!

Разумна свобода на изразяването в Уикипедия

  • От години в българската среда на Уикипедия е забелязват някои неприятни и увреждащи склонности на определени редактори, да налагат изключително своя почерк и схващане в множество статии, като при това едновременно нарушават правилата на средата и добрия тон, а в същото време, препятстват други, добронамерени и старателни редактори да допринасят за изграждането на статиите и тяхното усъвършенстване.

В тази връзка, считам за необходимо да се проведе (дори и това да се окаже "поредно") обсъждане, което да бъде подкрепено от статистика от която да бъде видно пред всички, кои именно редактори си позволяват да извършват поредици от отрицателни действия (действия с които увреждат средата и общуването в Уикипедия, чрез многократно и ненаказано нарушаване на правилата или чрез създаване на несправедливи правила).

  • За да се постигне изпълнението на такава задача в разумен срок, призовавам всички участници, съпричастни към гореописаното да окажат съдействие, като отбелязват и тук препратка към всяка редакция, при която някой е възстановил обективно съществуваща невярност, грешка или е увредил съдържанието на дадена страница, без да е бил наказан и без да е участвал в обсъждането на същата редакция.
  • Статистиката, която липсва в Уикипедия-средата се отнася до безнаказания диктат, в следствие на който множество добронамерени редактори са се отказали трайно да допринасят за изграждането на една качествена "банка" с проверяеми знания а български език.
  • М О Л Б А : В случай че подкрепяте свободното, добронамерено и качествено изразяване в настоящата среда, приканвам Ви да поставите знак на своята страница или да поставите едно окуражаващо изречение под настоящото изявление. Можете също да изберете да станете част от горепосочения проект! - Поздрав!

В подкрепа на свободното, добронамерено и качествено изразяване в настоящата информационна среда

Уики статии, препоръчани във връзка с горното

[1] Потребител беседа:Родолюбец, 8 Поздрави за Борбата ти с пропагандата и осакатяването на Уики


Български книжовници

Във връзка с начинанието за попълване на средата със статии за българска литература, писатели, издатели и др., бяха създадени следните страници:

Видни граждани