Мълчание (филм): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 53: Ред 53:
* {{IMDb title|0490215|Мълчание}}
* {{IMDb title|0490215|Мълчание}}


{{Филми на Мартин Скорсезе}}
[[Категория:Американски исторически филми]]
[[Категория:Американски исторически филми]]
[[Категория:Филми на Мартин Скорсезе]]
[[Категория:Филми на Мартин Скорсезе]]

Версия от 12:06, 17 януари 2017

Мълчание
Silence
РежисьориМартин Скорсезе[1]
ПродуцентиБарбара Де Фина
СценаристиДжей Кокс[1]
Мартин Скорсезе[1]
Базиран наМълчание (роман на Ендо)[2]“ от Шюсаку Ендо
В ролитеАндрю Гарфийлд[1][2]
Лиъм Нийсън[1][2]
Адам Драйвър[1][2]
Кийрън Хайндс[1][2]
МузикаХауърд Шор
ОператорРодриго Прието
МонтажТелма Шунмейкър
Премиера22 декември 2016 г.
(Германия)
Времетраене161 минути
Езиканглийски език
японски език
латински език
Външни препратки
IMDb Allmovie

Мълчание е епичен исторически филм от 2016 година на режисьора Мартин Скорсезе, който проследява живота на двама йезуитски мисионери в Япония през 17 век. Филмът е базиран на романа със същото име на японския писател Шюсаку Ендо. Въпреки, че действието се развива почти изцяло в Нагасаки, Япония, филмът е заснет изцяло в Тайван и около Тайпе.

Мартин Скорсезе работи над филма и се опитва да го реализира повече от 25 години. Филмът прави официалния си дебют на 29 ноември 2016 година в Рим[3], а в България на 14 януари 2017]] година на фестивала Киномания.[4]

Сюжет

През 1638 година в Португалия двамата йезуити Себастиян Рордригес (Андрю Гарфийлд) и Франциско Гарупе (Адам Драйвър) решават да заминат за Япония, където да проповядват католицизма на местното население и да се опитат да намерят изгубения си ментор - Кристовао Ферейра (Лиъм Нийсън), за когото се говори, че се е отказал от вярата си и живее като японец. Двамата попадат в Япония по време на силно преследване и инквизиция насочена срещу местното християнско население. Те са принудени да се укриват и стават свидетели на мъченията, на които са подлагани християните от японските власти. След като Себастиян бива заловен от местния даймио, той е принуден публично да се отрече от християнската си вяра, като е изнудван с това, че ако не го направи мъченията и убийствата над неговите японски послушници няма да спрат, дори и те да се откажат от вярата си. Първоначално Себастиян не отстъпва от позицията си. Японците го запознават с бившия му ментор - Ферейра, който поради мъченията, на които е подлаган, се е отказал от вярата си и работи за това християнската вяра да бъде изкоренена от Япония. Ферейра живее като уважаван японски гражданин и има жена и деца. Първоначално Себастиян го презира, но впоследствие японците успяват да го принудят да се откаже от вярата си и той се превръща в наследник на дейността на Ферейра в Япония.

В ролите

Източници

  1. а б в г д е ж www.newyorker.com // Посетен на 24 декември 2016 г.
  2. а б в г д е nyti.ms // Посетен на 24 декември 2016 г.
  3. Martin Scorsese Meets Pope Francis and Talks Jesuit History Prior to ‘Silence’ Screening
  4. "Мълчание" на Киномания

Външни препратки