Разлика между версии на „Победа (област Плевен)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
→‎География: replaced: в последствие → впоследствие редактирано с AWB
м (интервал преди запетая)
м (→‎География: replaced: в последствие → впоследствие редактирано с AWB)
През 1890 г. в землището на бивше татарско село „Демир -кьой”, Плевенската окръжна постоянна комисия, основава Плевенски окръжен образцов чифлик „Демир-кьой”. С Указ № 98 на Княз Фердинанд от 1893 г. се разрешава преименуването в Чифлик „Клементина”, под надзора на Плевенското винарско училище. От
1895 г. Чифлика става държавен, на пряко подчинение на Министерството на търговията и земеделието. От 1902 г. е Плевенски държавен конезавод, а от 1912 г.- Държавен завод за добитък „Клементина”. Със Заповед на Министерството на земеделието от 1947 г. е преименуван на Завод за добитък „Г. Димитров” край гр. Плевен.
Във връзка със строежа на язовир „Искър”, в чашката на който попадат селата Горни Пасарел, Шишманово и Калково e приет план за настаняване на преселниците, утвърден с постановление от 1953 г., според който 68 домакинства от село Горни Пасарел се настаняват в Държавно земеделско стопанство „Г. Димитров” Плевенско. През пролетта на 1954 г. в построеното селище пристигат 42 семейства, като в последствиевпоследствие трайно остават 11 семейства. Хората се настаняват в новите си домове, в нов непознат за тях край от България, с различна от родния край природа, с нелеката задача да приспособят планинския си дух и да заживеят не само в нова среда, но и сред нови съседи. През 1961 г. населената местност се признава за село с наименованието „Победа”. През този период в селото е прекаран водопровод за питейна вода с водоизточник от ДЗС, като първоначално има само няколко улични чешми. Започнато е оформянето на улици и първите метри улични тротоари. По-късно е построена търговско-административна сграда, в която участие имат Кметството, РПК и Пощата. Селото се електрифицира, постепенно се асфалтират основните улици и се извършва телефонизация на домакинствата. През 1986 г. е построено детското автоградче. В село Победа функционира здравна служба с лекарски и зъболекарски кабинети. Тя се помещава в изцяло ремонтирана и обновена сграда, съобразена с новите изисквания за това.
 
 

Навигация