Якоб ван Ройсдал: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
→‎Творчество: replaced: финн → фин редактирано с AWB
мРедакция без резюме
м (→‎Творчество: replaced: финн → фин редактирано с AWB)
Преобладаващият цвят в картините му е наситеният зелен, който потъмнява с годините, а чистият сив цвят е типичен за морските му пейзажи. Изкуството на Ройсдал, въпреки че не показва научния подход на останалите пейзажисти, е чувствително и поетично като настроение и точно и умело като техника. Фигурите са пестеливо разположени в композицията, както в пейзажите на Берхем, [[Адриан ван де Велде]], [[Филипс Вауверман]], [[Ян Вонк]], [[Томас де Кийсер]] и [[Йоханес Лингелбах]].
 
За разлика от други големи холандски пейзажисти, Ройсдал не се е стремял към точно изобразяване на конкретната сцена, а внимателно е обмислял композициите си, включвайки в тях безкрайни финнифини контрасти в облаците, растенията, формите на дърветата и светлината. Особено се открояват пейзажите му на облаци, които са разположени като купул над земята, с което определят светлината и сенките на обектите.
 
[[Image:The Windmill at Wijk bij Duurstede 1670 Ruisdael.jpg|thumb|left|240px|''Мелница при Вейк близо до Дорстеде, Холандия'', 1670.]]

Навигация