Разлика между версии на „Облекло“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
[[Файл:Luciano Szafir1.jpg|мини|Мъжко облекло]]
[[Файл:Lisa Cant2.jpg|мини|Дамско облекло]]
'''Облекло''' се отнася до всяко покритие на човешкото тяло, което е предназначено за носене. Носенето на облекло е изключително човешка характеристика и е характерна черта на почти всички човешки общества. Размерът и вида на носените дрехи зависи от функционални, социални съображения и технологичните възможности на съответното общество. За облекло служат различни изделия – плетени, шити, завързани, закопчани и които имат за цел да покриват части от [[организъм|тяло]]то или цялото тяло и го предпазват от [[студ]], [[горещина]], [[вятър]] и влияния на атмосферните условия в съответния регион. Изработват се от различни видове [[плат]]ове, [[Кожа(материал)|кожа]], изкуствени и природни материали, или се плетат от [[прежда]]. Може да подобри безопасността по време на различни професионални дейности или при различни спортове, като например [[туризъм]], [[плуване]], ски спорт, [[готвач|готвене]], [[коване]], селско стопанство и всички останали дейности на човека. Осигурява бариера между [[кожа]]та и околната среда. Дрехите могат да защитят хората от ухапвания на [[насекоми]] и влечуги, вредно влияниенаранявания от растения като тръни, коприва и други. Освен това, те регулират температурата и изпълняват хигиенни, социални и културни функции – сексуална диференциация, социален статус, професионализъм. Униформата например, може да покаже принадлежност към определена социална или професионална група като например да идентифицира полицейски и военен персонал, или други професионални групи. Облеклото също така осигурява защита от вредната UV радиация.
 
В много общества, нормите за облекло са съобразени със стандартите на скромност, религия, пол и социално положение. Облеклото може да функционира като форма на украшение или израз на личен вкус и стил. Но някои предмети, които се носят не се считат за облекло, а по-скоро за [[аксесоар]]и. Такива са [[шал]]ове, [[ръкавици]], [[бижутерия|бижута]], [[очила]] и други. Едни от най-важните части на дамското облекло са [[сутиен]], [[бельо]], [[пола]], [[рокля]], [[пуловер]], [[жилетка]], а на мъжкото [[риза]], [[панталон]], [[потник]], [[яке]].
В [[Египет]] от 2003<ref name=Headscarves/> г. до 2012 г. съществува практиката телевизионните говорителки да не носят забрадки.
 
Използването на кожата на животни с ценна кожа за облекло е с много стара история. В момента тези кожи се използват все още в страните със суров климат, но основно се използват във висшата мода. Тяхното получаване и използване са предмет на нападки от различни организации за защита на правата на животните. Освен че са предмет на ловуване, тези животни се отглеждат в специализирани ферми. Писателят [[Йордан Радичков]] е описал такава ферма за сребърни лисици и технологията им на отглеждане в своята книга-пътепис [[Неосветените дворове]]., "Тъй си живеят лисиците в Покровската звероферма, наполовина рай, наполовина ад" В резултат и на активността на организации като ПЕТА ([[PETA]]) и други в редица страни като Австрия, Хърватска и други е забранено отглеждането на животни за ценна кожа във ферми.
 
== Униформи ==
 
==== Етнически и културни традиции ====
Хората в много страни обличат традиционни национални дрехи при определени специални случаи. Така например в Япония и Корея, които нормално се обличат с облекла съгласно западния начин за обличане, при редица случаи носят традиционни национални облекла. Те ги обличат при редица поводи като сватбени тържества, пълнолетие и други празници. Подобни традиции има в много страни като Шотландия, Индонезия, в Бавария и други.
 
==== Професионално облекло ====
 
През 20-ти век са разработени изключително опасни оръжия за масово унищожение, като ядрени, биологични и химически оръжия. През този период са разработени и различни мерки за защита, включително и облекла за защита на персонала, който трябва да се бори с тези замърсявания. Някои от тях са за еднократно ползване, изработвани с лепене, ултразвукова заварка и лесни за производство материали. Други са за многократно ползване и се изработват от гумирани материали.
 
 
 
==== Космическо облекло ====
<references />
 
[[Категория:Облекло| ]]

Навигация