Свети Петър (площад): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Добавяне на Категория:Пътища във Ватикана, ползвайки HotCat)
Редакция без резюме
{{обработка|редактиране}}
{{Панорама|St Peter's Square, Vatican City - April 2007.jpg|800п|Изглед към Рим от купола на базиликата „Св. Петър“}}
 
Площадът '''„Свети Петър“''' ({{lang-it|Piazza San Pietro}}) е разположен непосредствено пред базиликатаедноименната базилика [[Свети Петър (базилика)|„Св. Петър“]] във [[Ватикана]].
 
Свободното пространство пред [[базилика]]та е проектирано от [[Джовани Лоренцо Бернини]] и е оформено от [[1656]] до [[1667]] г. под ръководството на папа [[Александър VII]].
 
Тук тълпи от вярващи се събират да слушат папата. През 1930 г. на [[Мусолини]] павиранпавира площ в центъра на [[Рим]], на широка улица на помирението ([[Виа делла Кончилиационе]]).
 
Площадът е ограден от колонада, проектирана от [[Бернини]], полукръгла, тоскански ред. В средата -има египетски[[египет]]ски [[обелиск]], доведенидокаран до [[Рим]] от император Калигула. Това е единственият обелиск в градаРим, коитокойто стояхастои непокътнатинепокътнат до епохата на ВъзражданетоРенесанса. Средновековните римляни са вярвали, че в метална купа на върха на обелиска се съхранява пепелта на [[Юлий Цезар]]. Обелискът на тротоара раздяла лъчи на травертин, подредени така, че обелискът служи като гномон.
Средновековните римляни са вярвали в метална купа на върха на обелиска се съхранява пепелта на [[Юлий Цезар]]. Обелиска на тротоара раздяла лъчи на травертин, подредени така, че обелиск служи като гномон. Това е центърът на католицизма. Всяка година привлича милион културни туристи за поклонение.
 
Всяка година площадът привлича милион културни туристи за поклонение. Тълпи от вярващи се събират на площада да слушат папата.
{{commons|Piazza San Pietro}}
 
== Външни препратки ==
{{commons|Piazza San Pietro}}
* [http://www.saintpetersbasilica.org/Pics/StPeters.htm Снимки от базиликата „Св. Петър“]
 

Навигация