Национална гимназия за древни езици и култури: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Soul assassin (беседа | приноси)
Soul assassin (беседа | приноси)
Ред 12: Ред 12:
* [[Александър Пелев]] (новинар)
* [[Александър Пелев]] (новинар)
* [[Явор Гърдев]] (режисьор)
* [[Явор Гърдев]] (режисьор)
* [[Ясен Петров]] (DJ)
* [[Ясен Петров(DJ)]] (DJ)
* [[Иван Радоев-младши]] (актьор)
* [[Иван Радоев-младши]] (актьор)
* [[Александър Воронов]] (актьор)
* [[Александър Воронов]] (актьор)

Версия от 14:09, 18 януари 2007

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (още известна под акронима НГДЕК) хуманитарна гимназия със засилено изучаване на древни езици и култури. Изучават се класическите езици — латински език, старогръцки език, старобългарски език, култура, етнография и всички останали хуманитарни науки. Гимназията има статут на Национален класически лицей към СУ "Св.Климент Охридски" по решение на Академичния съвет на СУ "Св.Климент Охридски" от 7 декември 1994 г.

Открита е на 10 октомври 1977 г. в София от Комитета за култура, благодарение на застъпничеството на покойните вече Людмила Живкова и проф. Александър Фол. Нейн директор и до днес е Гергина Тончева.

Курсът на обучение в гимназията е петгодишен, от 8 до 12 клас, и протича в две степени - гимназиална и лицейна. Първата степен (от 8 до 10 клас) включва обучение в хуманитарни и общообразователни дисциплини със засилено изучаване на езици - древни и съвременни. През втората степен (11 и 12 клас) се изучават само специални и профилиращи дисциплини.

Известни личности, завършили НГДЕК

Външни препратки