Черни връх: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 95.158.182.238 (б.), към версия на ShockD
Това име - Черни връх - на върха на планината Витоша е дадено от народа, най-вероятно от населението живеещо около и в самата планина.
Ред 23: Ред 23:
От върха се разкрива невероятна гледка към [[Софийско поле|Софийското поле]], Стара планина и Рила.
От върха се разкрива невероятна гледка към [[Софийско поле|Софийското поле]], Стара планина и Рила.


{{факт|Името (прилагателното) "Черни" на Черни връх му е дадено от народа както и името (прилагателното) "Черно" на Черно море, като на всяко нещо, което предвещава зло, нещастие, тъй като и на двете места се разиграват бури (Виж Буря и Черно морве в УикипедиЯ Свободната енциклопедия], а както е посочено и тук, в статията, Черни връх е вторият най-ветровит връх в България след вр. [[Мургаш (връх)|Мургаш]], нo за разлика от него много близко до населено място и затова народа, населението живеещо около планината Витоша е дало това име (прилагателното) - Черни - на нейния връх, за да предупреждава с името си всеки, че е опасно да се ходи там, горе, при него.|2017|02|10}}
{{факт|Името (прилагателното) "Черни" на Черни връх му е дадено от народа както и името (прилагателното) "Черно" на Черно море, като на всяко нещо, което предвещава зло, нещастие, тъй като и на двете места се разиграват бури (Виж Буря и Черно морве в УикипедиЯ Свободната енциклопедия], а както е посочено и тук, в статията, Черни връх е вторият, най-ветровит връх в България след вр. [[Мургаш (връх)|Мургаш]], нo за разлика от него много близко до населено място и затова народът, най-вероятно населението живеещо около планината Витоша и в самата планина е дало това име (прилагателното) - "Черни" - на нейният връх, за да предупреждава с името си всеки, че е опасно да се ходи там, горе, при него.|2017|02|10}}


== Климат ==
== Климат ==

Версия от 16:37, 11 февруари 2017

Вижте пояснителната страница за други значения на Черни връх.

Черни връх
Метеорологичната станция на Черни връх
42.5636° с. ш. 23.2783° и. д.
Местонахождение на Витоша
Общи данни
МестоположениеОбласт София, България
Част отВитоша
Надм. височина2 290 m

Обект на БТСФайл:Opoznai-bg.gif 74а. Черни връх
Черни връх в Общомедия

Черни връх (2 290 m) е най-високата точка на Витоша.

Местоположение

Надморската му височина е 2 290 m, което нарежда Витоша на четвърто място по височина сред българските планини – след Рила (вр. Мусала – 2 925 m), Пирин (вр. Вихрен – 2 914 m) и Стара планина (вр. Ботев – 2 376 m).

При средногодишна скорост на вятъра от 9,3 m/s Черни връх е вторият най-ветровит връх в България след вр. Мургаш (10,3 m/s).

На върха има метеорологична станция, построена през 1935 г. – малко след обявяването на Витоша за народен парк, първият такъв на Балканския полуостров. В станцията има малка туристическа чайна, както и пост на Планинската спасителна служба (ПСС).

От върха се разкрива невероятна гледка към Софийското поле, Стара планина и Рила.

Името (прилагателното) "Черни" на Черни връх му е дадено от народа както и името (прилагателното) "Черно" на Черно море, като на всяко нещо, което предвещава зло, нещастие, тъй като и на двете места се разиграват бури (Виж Буря и Черно морве в УикипедиЯ Свободната енциклопедия], а както е посочено и тук, в статията, Черни връх е вторият, най-ветровит връх в България след вр. Мургаш, нo за разлика от него много близко до населено място и затова народът, най-вероятно населението живеещо около планината Витоша и в самата планина е дало това име (прилагателното) - "Черни" - на нейният връх, за да предупреждава с името си всеки, че е опасно да се ходи там, горе, при него.[източник? (Поискан преди 2603 дни)]

Климат

Туризъм

Маршрути

Най-близките до върха хижи са х. „Алеко“ (1810 m н.в, 3 km посока север-североизток, връзка до София с автобус и лифт) и х.„Кумата" (1 725 m н.в., 5,5 km посока северозапад). В подножието на върха започва ски-писта, отвеждаща до х. „Алеко“, където има обособен ски-център.

Галерия

Външни препратки