Чака: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 37: Ред 37:


== Семейство ==
== Семейство ==
Чака е женен за [[Елена (дъщеря на Георги I Тертер)|Елена]], дъщеря на българския цар [[Георги I Тертер]].От нея той има един син:
Чака е женен за [[Елена (дъщеря на Георги I Тертер)|Елена]], дъщеря на българския цар [[Георги I Тертер]]. От нея той има един син: Кара-Кишек.
*Кара-Кишек


== Литература ==
== Литература ==

Версия от 05:56, 12 февруари 2017

Чака
цар на България
Управление1299
НаследилНогай
НаследникТокту
Лични данни
Роден
1256 ?
Починал
Други титлицар на България?
ОбкръжениеСветослав Тертер
Семейство
ДинастияТоктай
БащаНогай
МайкаАлака
БракЕлена, дъщеря на Георги I Тертер
ПотомциКара-Кишек

Ча̀ка е син на татарския темник Ногай и Алака. Съпруг на Елена, дъщеря на българския цар Георги I Тертер.

Биография

След 1279 г. се жени за най-малката дъщеря на цар Георги I Тертер, Елена. След като последният представител на ханския род Токтай въстава срещу баща му и го пленява, изпадналият в немилост Чака се опитва да вземе полагащото му се наследство. Убива мащехата си и брат си, които пожелават да сключат мир с Токтай, и за кратко е хан, но влиза в конфликт с видни военачалници и в крайна сметка те минават на страната на Токту.Опитът му да се противопостави на новия хан се оказва неуспешен и той е принуден да потърси убежище при аланите, а сетне и в България заедно с жена си и шурея си Теодор Светослав.Възползвайки се от положението в България по това време той навлиза с остатъците от армията си в България и се явява пред стените на столицата Търновград.

Цар на България

Според традиционните възгледи, наложени в българската историография, през 1299 или 1300 г. Чака се възцарява като български владетел, след като Теодор Светослав го подкрепя. Българският историк Пламен Павлов предлага друга интерпретация на събитията, като смята, че Чака е бил сюзерен на Светослав Тертер.

Разбрал за местонахождението на Чака, Токтай пратил към България голяма войска и обсадил престолния град Търново. Теодор Светослав бързо скалъпил нов заговор, хвърляйки в тъмница самият Чака, който скоро бил и удушен. Главата му била пратена на Токтай. Някои считат, че в знак на благодарност Токтай дал част от територията управлявана от Ногай като феодално владение на Теодор Светослав. Синът на Чака - Кара Кишек, с двама свои родственици Джерик Темир и Юлукотлу, по-късно избягали от Токтай и с 3000 конници постъпили на служба при видинския деспот Шишман.

Семейство

Чака е женен за Елена, дъщеря на българския цар Георги I Тертер. От нея той има един син: Кара-Кишек.

Литература

  • John V.A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.

Външни препратки

Шаблон:История-България-мъниче