Парламентарни избори в България (2005): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Редакция без резюме
м Arise13 премести страницата Парламентарни избори в България 2005 като Парламентарни избори в България (2005) (върху пренасочване)
(Няма разлика)

Версия от 14:53, 14 февруари 2017

Парламентарните избори в България 2005 се провеждат на 25 юни 2005 г. С тях се избират народни представители за 40 Народно събрание. Окончателните резултати от изборите са обявени от Централна избирателна комисия на 28 юни 2005.

Изборна лотария

За пръв път на избори в България се провежда томбола сред гласувалите с цел да се повиши избирателната активност. Идеята е посрещната негативно от опозицията, която твърди, че средствата необходими за томболата могат да бъдат използвани по-добре. За да участват в томболата, гласувалите трябва да се обадят на определен телефон и да се регистрират. Сред наградите са компютри и мобилни телефони. В крайна сметка томболата не постига целта си и избирателната активност е рекордно ниска.

Резултатът на ДПС

Резултатът на ДПС на изборите е рекордно висок по няколко причини. Едната е ниската избирателна активност сред традиционно гласуващите за другите партии. Другата според някои е активизиране на избирателите на ДПС заради националиста Волен Сидеров и неговата Коалиция Атака които също участват на изборите и отправят националистически и анти-ДПС послания. Друга причина според някои е извършването на измами чрез двойно гласуване — на български изселници гласуващи веднъж в Турция и след това в България, както и на роми гласуващи в различни секции с фалшиви документи.

Проблемът със системата Д`Онт

Рекордният брой партии - 7, които влизат в парламента, предизвиква недоволството на някои политици от свойствата на използваната система за разпределение на депутатските мандати „Д'Онт“. Системата разпределя гласовете за малките партии от избирателните райони в които те получават малко на брой гласове към районите където те получават най-много гласове. Така например при спечелени над 17 000 гласа в Кърджали Стефан Данаилов не успява да влезе в Народното събрание и от този район има само народни представители от ДПС, всеки от 5-те от които е спечелил в Кърджали само по 12 714 гласа. Системата не влияе на общия брой депутатски места за дадена партия, а само на тяхното разпределение между листите в отделните райони. Това обърква неприятно сметките на партиите при редене на листите.

Резултати

Подадени гласове по район
Мандати по район

Шаблон:Парламентарни избори в България (2005)

По райони (%)

Външни препратки

Вижте още

Бележки