Разлика между версии на „Кристоф Мартин Виланд“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м
| бележки =
}}
'''Кристоф Мартин Виланд''' ({{lang-de|Christoph Martin Wieland}}) е немски [[писател]], [[поет]], [[драматург]] и [[преводач]] на [[Шекспир]]. Виланд е сред най-значимите писатели на немското [[Просвещение]] и е най-възрастният член на класическото съзвездие от [[ваймар]]ски творци наред с [[Йохан Готфрид Хердер]], [[Йохан Волфганг Гьоте]] и [[Фридрих Шилер]]. Кристоф Мартин Виланд е известен като автор на първия ''[[образователен роман]]'' ''„Историята на Агатон“'' (1766-1767), както и с поематаепическата сипоема ''„Оберон“'', залегнала в сюжета на едноименната романтическа опера от [[Карл Мария фон Вебер]].
 
== Живот и творчество ==
 
[[File:Christoph Martin Wieland von Anton Graff 1794.jpg|thumb|200px|Портрет на Виланд от 1794 г.]]
От средата на 1760 г. започва зрелият период в творчеството на Виланд (1764-1813), в който той се развива като писател в стила [[рококо]]. Пиетистката светонагласа вечетук е заменена от [[рационализъм]] и [[Хедонизъм|хедонистично настроение]]. Това проличава в романа ''„Победата на природата над мечтателството или Приключенията на Дон Силвио от Росалва“'' (1764), като и в творбата му ''„Идрис и Зениде“'' (1768).
 
В центъра на този период са трите най-важни произведения на Виланд: философският роман ''„Историята на Агатон“'' (1766-17941767), който заеднонаред с ''„Вилхелм Майстер“'' на Гьоте е смятан за най-значимият немски [[образователен роман]] на XVIII век. Виланд го е писал дълги години и в него развива възгледите си за съвършения човек като хармонично развита личност в духа на [[Шафтсбъри]], представляваща синтез между разум и страст, между добродетелите и потребностите на плътта.
 
Ако в ''„Агатон“'' Виланд разсъждава за съвършения човек, то романът му ''„Историята на абдерците“'' (1774–1780) е посветен на реални хора с техните недостатъци. В забавни истории за глупавите деянеия на гражданите на гръцкия град [[Абдера]] Виланд се разкрива като майстор на [[ирония]]та, което го уподобява с [[Волтер]], но най-вече със [[Суифт]]. Но докато Волтер разпростира своята ирония и дори [[скептицизъм]] в областта на социалната [[сатира]], Виланд се ограничава до лека насмешка над човешките пороци.
Анонимен потребител

Навигация