Председател (президент) на Републиката: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Президент (председател) на Републиката''' е длъжността на [[държавен глава на България|държавния глава на България]] в периода от [[3 април]] [[1990]] до [[22 януари]] [[1992]] г.
'''Председател (президент) на Републиката''' е длъжността на [[държавен глава на България|държавния глава на България]] в периода от [[3 април]] [[1990]] до [[22 януари]] [[1992]] г.


Официалното название е ''президент (председател) на Народна република България'' - до преименуването на държавата на [[15 ноември]] [[1990]] г., и ''президент (председател) на Република България'' - след това.
Официалното название е ''председател (президент) на Народна република България'' - до преименуването на държавата на [[15 ноември]] [[1990]] г., и ''председател (президент) на Република България'' - след това.


За времето на мандата на президента (председателя) се избира също и ''вицепрезидент (заместник председател) на Републиката''. При смърт на титуляра или невъзможност да изпълнява задълженията си постът се поема от неговия заместник.
За времето на мандата на председателя (президента) се избира също и ''заместник председател (заместник президент) на Републиката''. При смърт на титуляра или невъзможност да изпълнява задълженията си постът се поема от неговия заместник.


Първият председател (президент) е Петър Младенов, заемал поста между 3 април и 6 юли 1990 г. При избора му не е избран заместник-председател (заместник-президент) на Републиката. Напуска длъжността по собствено желание.
Първият председател (президент) е Петър Младенов, заемал поста между 3 април и 6 юли 1990 г. При избора му не е избран заместник председател (заместник президент) на Републиката. Напуска длъжността по собствено желание.


След неговата оставка длъжността остава вакантна поради факта, че не е избран заместник-председател (заместник-президент) на Републиката. Изпълняващи длъжността (в качеството им на председатели на [[Народното събрание]]) са последователно [[Станко Тодоров]] (като председател на [[9 Народно събрание|9 НС]]) и [[Николай Тодоров (академик)|Николай Тодоров]] (като председател на [[7 ВНС]]).
След неговата оставка длъжността остава вакантна поради факта, че не е избран заместник председател (заместник президент) на Републиката. Изпълняващи длъжността (в качеството им на председатели на [[Народното събрание]]) са последователно [[Станко Тодоров]] (председател на [[9 Народно събрание]]) и [[Николай Тодоров (академик)|Николай Тодоров]] (председател на [[7 ВНС|7 Велико народно събрание]]).


В периода от 1 август 1990 до 22 януари 1992 председател (президент) на Републиката е д-р [[Желю Желев]], а заместник-председател (заместник-президент) на Републиката е ген. [[Атанас Семерджиев]].
В периода от 1 август 1990 до 22 януари 1992 г. председател (президент) на Републиката е д-р [[Желю Желев]], а заместник председател (заместник президент) на Републиката е ген. [[Атанас Семерджиев]].


За краткия период на нейното съществуване длъжността е заемана от 2 души по избор и от 2 души служебно при подадена оставка от титуляр (в качеството им на председатели последователно на Народното събрание).
За краткия период на нейното съществуване длъжността е заемана от 2 души по избор и от 2 души служебно, при подадена оставка от титуляр (в качеството им на председатели (последователно) на Народното събрание).


== История ==
== История ==

Версия от 12:45, 14 март 2017

Председател (президент) на Републиката е длъжността на държавния глава на България в периода от 3 април 1990 до 22 януари 1992 г.

Официалното название е председател (президент) на Народна република България - до преименуването на държавата на 15 ноември 1990 г., и председател (президент) на Република България - след това.

За времето на мандата на председателя (президента) се избира също и заместник председател (заместник президент) на Републиката. При смърт на титуляра или невъзможност да изпълнява задълженията си постът се поема от неговия заместник.

Първият председател (президент) е Петър Младенов, заемал поста между 3 април и 6 юли 1990 г. При избора му не е избран заместник председател (заместник президент) на Републиката. Напуска длъжността по собствено желание.

След неговата оставка длъжността остава вакантна поради факта, че не е избран заместник председател (заместник президент) на Републиката. Изпълняващи длъжността (в качеството им на председатели на Народното събрание) са последователно Станко Тодоров (председател на 9 Народно събрание) и Николай Тодоров (председател на 7 Велико народно събрание).

В периода от 1 август 1990 до 22 януари 1992 г. председател (президент) на Републиката е д-р Желю Желев, а заместник председател (заместник президент) на Републиката е ген. Атанас Семерджиев.

За краткия период на нейното съществуване длъжността е заемана от 2 души по избор и от 2 души служебно, при подадена оставка от титуляр (в качеството им на председатели (последователно) на Народното събрание).

История

Постът е създаден с промените в Конституцията на Народна република България от 3 април 1990 г. Дотогава колективен държавен глава на страната е Държавният съвет, представляван от неговия председател.

С приемането на Конституцията на Република България на 12 юли 1991 г. тази длъжност е заменена с президент на Република България, заета от 22 януари 1992 г., след избирането на президент на първите президентски избори от 12 и 19 януари 1992 г.

Избиране/освобождаване

След измененията в Конституцията от 3 април 1990 г. председател (президент) на Републиката се избира и освобождава от длъжност от Народното събрание (чл. 78 и чл. 91). Председателят (президентът) се избира от Народното събрание с мнозинство 2/3 от присъствуващите за срок до края на мандата на Народното събрание, което ще приеме новата Конституция.

Той може да бъде освободен предсрочно с решение на Народното събрание по предложение най-малко на 1/3 от народните представители (чл. 97).

Ограничения

Председателят (президентът) на Републиката и заместник-председателят (заместник-президентът) не могат да изпълняват други ръководни държавни, политически, обществени и стопански функции, да бъдат народни представители и членове на ръководството на партия. (чл. 95, ал. 2).

Председатели (президенти)

Председател (президент) Портрет Мандат Партия до избора
Дати Дни
1 Петър Младенов Файл:P.mladenov.jpg 3 април 1990 – 6 юли 1990 94 Българска социалистическа партия
2 Станко Тодоров (изпълняващ длъжността) 6 юли 1990 – 17 юли 1990 11 безпартиен
3 Николай Тодоров (изпълняващ длъжността) 17 юли 1990 – 1 август 1990 15 безпартиен
4 Желю Желев 1 август 1990 – 22 януари 1992 539 Съюз на демократичните сили

Вижте също

Външни препратки

  • Текстът на Конституцията на Народна република България, с нейните изменения от 1990 г.