Направо към съдържанието

Централна османска армия: Разлика между версии

м
м (Премахване на Категория:Военни формирования от Руско-турската война (1877 – 1878); Добавяне на [[Категория:Османски формирования в Руско-ту...)
'''Централна армия''' е войсково съединение на [[Въоръжени сили на Османската империя|Въоръжените сили]] на [[Османската империя]] в [[Руско-турската война (1877-1878)]].
 
Централната армия е сред най-добре подготвените и боеспособни сили на Османската армия. Създадена е през юли 1877 г. на основата на Албанския Армейски [[Корпус (формирование)|корпус]]. Усилена с частите на Ахмед Хулюси паша (отстъпил [[Шипченска битка (юли 1877)|Шипченския проход]] ) и Новозагорския гарнизон ( Реуф паша ). Командир на армията е [[Сюлейман паша]], началник-щаб е Омер бей.
 
Задачата е от Албания да достигне Южна България. Армията на Сюлейман паша е транспортирана от английски кораби до Дедеагач и с бърз марш достига Стара Загора. От движение трябва да отхвърли на север дълбоко вклинилия се в района [[Преден отряд|Преден Руски отряд ( генерал-лейтенант Йосиф Гурко]] ).