Ернст Рьом: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
495 байтове добавени ,  преди 5 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Рьом и СА се самооценяват като авангард на "Националсоциалистическата революция." След канцлерското място на Хитлер, те очакват радикални промени в Германия, включително власт и награди, без да подозират, че като канцлер на Хитлер вече не са необходими. Независимо от това, Хитлер поставя Рьом като министър без портфейл на 1 декември.
 
Заедно с [[Грегор Щрасер|Грегор]] и [[Ото Щрасер]], [[Йозеф Гьобелс]], [[Готфрид Федер]], и [[Валтер Дарé]], Рьом е виден член на радикалната фракция на партията. Тази група поставя акцент върху думите "социалистически" и "работници" в името на партията, което ги поставя идеологически по-близо до комунистите. Те до голяма степен отхвърлят капитализма (който те свързват с евреи) и настояват за национализация на големите индустриални фирми, разширяване на работническия контрол, конфискация и преразпределение на имотите на старата аристокрация, и социално равенство. Рьом говори за "втора революция" срещу ''Reaktion'' (националсоциалистическия етикет за [[Консерватория|консерваторите]]).
 
Всичко, което е заплаха за бизнес общността като цяло, както и за корпоративните финансови поддръжници на Хитлер по-специално, в това число много германски индустриални лидери (които се надяват да извлекат огромни печалби от идещото нацисткото военно производство), така че Хитлер бързо ги уверява, че няма да има "втора революция." Много щурмоваци са от работническата класа и очакват радикална програма. Те са разочаровани от липсата на социалистическата посока на новия режим и неговата липса на пищното покровителство, което очаквали. Освен това, Рьом и неговите колеги в СА смятат силилите си за ядрото на бъдещата немската армия като замяна на Райхсвера, доказаните професионалист и офицерите. В този момент СА наброява до над три милиона мъже. Въпреки, че Рьом е бил член на офицерския корпус на Райхсвера, той ги разглежда като "старчоци", на им които липсва "революционен дух". Той вярвал, че Райхсвера трябва да се слее с СА, за да образуват истинска "армия" под негово командване. На заседание на кабинета февруари 1934 г., Рьом желае да се направи обединяването под негово ръководство и да бъде обявен за Министър на отбраната.
 
Това ужасява армията, с нейните традиции, датиращи от [[Фридрих II (Прусия)|Фридрих Велики]]. Армейските офицери смятат СА за "недисциплинирана тълпа" на "свадливи" улични бойци, а също така е засегната от широко разпространен "корумпиран морал" в редиците си. Доклади на огромен запас от оръжия в ръцете на членовете СА водят до допълнителна загриженост от страна на ръководството на Райхсвера. Не е изненадващо, че всички офицери са против Рьомовото предложение. Те смятат, че дисциплината и честта ще изчезнат ако СА придобие контрол, но Рьом и СА не желаят да оттеглят предложението. Военните и президентът [[Паул фон Хинденбург|Хинденбург]] притискат Хитлер да се справи с проблемните "кафяви", защото те са част от неговите редици. Ако не се ли случи, то Хитлер би загубил позицията си на канцлер (която се бори да получи над десетилетие).
 
През февруари 1934 г., Хитлер заявисподеля с британски дипломат [[Антъни Идън на]] плана си за намаляване на самооценкатаСА отс две трети. Същия месец, Хитлер обявява, че самооценкатаСА ще остане само с няколко незначителни военни функции. Рьом отговориотговоря с оплаквания, и започназапочва разширяванеда наразширява въоръжените елементи на SAСА. Спекулациите, че SAСА планира или заплахазаплашва зас преврат срещу Хитлер, станастават широко разпространенаразпространени в Берлин. През март Рьом предложипредлага компромис, в коятокойто "само" няколко хиляди SAСА лидери ще се вземат "само" в армията. Армията, норазбира армиятасе, незабавно отхвърлиотхвърля и тази идея. [8]
 
На 11 април 1934 г. Хитлер се срещнасреща с германски военни лидери на Дойчланд на кораба. По това време, той знаешезнае, че Хинденбург вероятно ще умре, преди края на годината. Хитлер информиралинформира армия йерархиятаза навлошаващото намаляващатасе здравесъстояние на Хинденбург и предложипредлага Райхсвера го подкрепят, катоза приемник на Хинденбург. В замяна на това той предложипредлага да се намали SAСА, потискатда амбициипотисне амбициите на Рьом и да гарантира Райхсвера ще бъдекато самоединствена военна сила на Германия. Според Уилям Л. Ширър, Хитлер също обещаобещава даразширение разширина армията и флота. [5]
 
Въпреки четова, както Райхсвера така и консервативенконсервативната бизнес общносттаобщност продължавапродължават да се оплачеоплакват на Хинденбург за SAСА. В началото на юни, министърминистърът на отбраната на [[Вернер фон Бломберг]] издадендава ултиматум на Хитлер от Хинденбург: - освен ако Хитлер предприене предприеме незабавни мерки за прекратяване на нарастващото напрежение в Германия, Хинденбург даще деклариратдекларира военно положение и да прехвърлище даде контрола на страната до армията. Знаейки, че такава стъпка завинаги може да го лиши от власт, Хитлер решава да извърши пакт си с Райхсвера за потискане на SAСА. Това означаваше,означава конфронтация с Рьом. С огледСпоред на Хитлер, защото армията е готовготова да представи,се подчини и това оставя СА представлявакато единственатаединствена оставаща мощностцентрализирана центървласт в Германия, която е независима от неговата националсоциалистическата държава. BlombergБломберг трябвашепоставя свастиката добавен вза емблема на армията през февруари, и завършизавършва практика на предпочитание на армията за "старата армия" спусканеи вспомага новиза служители,допускането заменяйкина янови служители с изискване наза "съзвучие с новото правителство."
 
== Смърт ==
133

редакции

Навигация