Франсоа Гарние: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 28: Ред 28:
[[Категория:Изследователи на Азия]]
[[Категория:Изследователи на Азия]]
[[Категория:Хора от Оверн-Рона-Алпи]]
[[Категория:Хора от Оверн-Рона-Алпи]]
[[Категория:Починали в Ханой]]

Версия от 14:38, 31 март 2017

Франсоа Гарние
Francis Garnier
френски изследовател

Роден
Починал
ПогребанХошимин, Виетнам
Семейство
Подпис
Франсоа Гарние в Общомедия

Мари Жозеф Франсоа Гарние (Франсис Гарние) (на френски Marie Joseph François Garnier или Francis Garnier) (25 юли 1839, Сен Етиен - 21 декември 1873, Ханой) френски флотски офицер, изследовател на Индокитай.

Роден в офицерско семейство. Завършва средно образование в Монпелие, а през 1856 постъпва във Военноморската академия. След ускорен курс завършва академията през 1857 и прави няколко плавания до Бразилия и Индийския океан. През 1860 е ковандирован в Китай и остава там две години.

През 1866 участва във френска експедиция в Камбоджа, Лаос и Юнан, възглавявана от Ернест Дудар дьо Легре, която изследва неизследваните територии в басейна на река Меконг. В експедицията участват ботаник, фотограф и художник, а Гарние отговаря за хидрографските, метеороложките и картографски дейности. Експедецията тръгва от Сайгон през юни 1866 и започва изкачване нагоре по Меконг, като прави множество перпендикулярни на реката походи. На 26 декември 1866 Дудар дьо Легре и Гарние предприемат първия си поход встрани от Меконг. От селището Басак се изкачват по река Менам, прехвърлят вододела с река Мун, по която се спускат до селището Убон. От там по суша преминават на юг покрай езерото Тонлесап и стигат до Пном Пен, като изминават над 4000 мили. По време на тяхното отсъствие другия участник в експедицията художника Луи дьо ла Порт изработва топографски скици на река Меконг от устието на река Семун до селището Кемерат. На 21 декември 1867 експедицията достига до китайската провинция Юнан, където Дудар дьо Легре заболява и умира, а останалите участници по река Яндзъ през юни същата година се спускат до Шанхай.

След завръщането си във Франция постъпва на работа в картографския отдел на военноморските сили. През 1871, заедно с Дейвид Ливингстън за експедиционната си дейност в Индокитай е награден със златен медал от Френското географско дружество. В края на 1871, заедно с жена си се премества в Шанхай и продължава своята проучвателна дейност в провинция Юнан и в горното течение на Меконг и Източен Тибет. В началото на 1873 е назначен за управител на провинция Кохинхина и по време на потушаване на въстание на местното население е убит на 21 декември 1873.

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Francis Garnier в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​