Международна организация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ekaterina89 (беседа | приноси)
м Премахнати редакции на Ekaterina89 (б.): http://obuch.info/otnosheniya.html?page=37
Ред 1: Ред 1:
'''Международната организация''' e [[организация]] с международно членство, обсег, значение и участие.
== Възникване ==
Международните организации ( МО) се появяват след международните съюзи, като инструмент за по- трайно, по- стабилно и по- широко сътрудничество. Елементи на МО могат да се забележат още в религиозно- политическите обединения ( симахии) на Древна Елада. Някои от елементите на МО могат да се различат и в съществувалите по времето на античен Рим смесени съгласителни комисии, където са били разглеждани спорове между Рим и други държави.


Има 2 основни вида международни организации<ref>{{икона|en}} Evans, Graham, Richard Newnham. ''[http://books.google.com/books?id=hUACAAAACAAJ The Penguin Dictionary of International Relations]''. Penguin, 1998, стр. 270.</ref>:
През 1815г., след разгрома на Наполеон и Виенския конгрес, е създаден Свещеният съюз на европейските монархии, в който по- ясно могат да се открият някои от очертанията на голяма международна политическа организация. Деветнадесетият век донася бързо увеличаване броя на МО. През този ранен период на новото време нуждата да се регламентират и обезпечат трансграничните съобщителни връзки оказва голяма роля в намирането на стабилни и трайни начини за многостранното международно сътрудничество. Като резултат са създадени Всеобщият телеграфен съюз ( 1865г.), Световният пощенски съюз ( 1874г.) и други.
* [[междуправителствени организации]] (или ''международни правителствени организации''), които най-тясно са свързвани с понятието международни организации, например [[ООН]];

* [[международни неправителствени организации]]: [[Неправителствена организация|неправителствени организации]], които оперират международно:
Историческият разцвет на МО настъпва през ХХв.- ако през второто му десетилетие броят на организациите е около 300, то в навечерието на Втората световна война числеността им достига 620, а след войната- през 1949г.- 1 117. Понастоящем действат повече от 8000 международни организации.
** международни непрофитни (нестопански, нетърговски) организации - нямат за своя цел печалба от дейността си,

** международни корпорации, означавани като мултинационални корпорации (например [[Тойота]]).
Спрямо тези цифри може да се съди за много съществени промени в международната система. Появата и бързото множене на МО съвпада почти едновременно с първия, пространствен пробив на световния глобализационен процес- с възникването на световното стопанство и на световната система на международните отношения.

Утвърждаването на МО като институционална форма за осъществяване на многостранни сътрудничество не намира израз само в промяната на тяхната численост. Разширяват се и функциите на организациите. Те обхващат все повече сфери на международния живот, включвайки заедно с това и все по- голям брой субекти на международните отношения.

Влияние оказва и техническият прогрес, който позволява да се разширява трансграничното сътрудничество във все повече области. Но това не бива да се преувеличава. Значение за бързото развитие на явлението оказват множество други фактори. Както на всяка система, и на международната изобщо е присъща организираността. Организационните структури са един от най- действените начини да се укрепва и развива редът в системата, да се подобрява нейното функциониране и да се повишава ефективността ѝ. Поради своята универсалност, формата на многостранните МО е най- подходяща за тази цел. Някои изследователи поддържат тезата, че само по пътя на такова организационно структуриране на световната система може да се ограничат стихийните процеси, кризите и нарушенията на реда в нея. В тази връзка отреждат особена роля на създаването, развитието и усъвършенстването на световната политическа организация на международното общество, която, получила съответните пълномощия и средства, да може успешно да се намесва, когато международният ред бива смутен. Пряката ѝ намеса и нейният арбитраж при споровете, според тях, могат да премахнат недостатъчната ефективност на международното публично право и да повдигнат неговата роля и ефективност до равнището на ролята и резултатността на национално правни системи. Цялата практика на съвременния свят потвърждава, че избавянето от войните и от световната екологична катастрофа може да се постигне единствено с многостранна и глобална МО. Доказва го създаването на Лигата на нациите, а след това и на ООН. Досега не е открито друго средство към стабилния мир и световно сътрудничество, освен формата на многостранната световна международна организация.

== Определение ==
МО е обединение на три или повече субекти на международните отношения, сътрудничещи си посредством система от постоянни органи, за да постигнат общи цели. Траен начин на съединяване на сили и насочването им чрез съгласувани действия към общи цели, би могло да се приеме, че в основата на всяка МО стои съюз.

== Разлики между организация и съюз ==
Има пет съществени разлики между двете формирования:

- дейностите на структурите на международния съюз са ограничени, като предназначението им е да обслужват самия съюз, за разлика от органите на МО, които имат много по- широко предназначение.

- за разлика от съюзите, организациите постигат целите си не толкова чрез оказване на помощ на страните- членки, които поотделно не са в състояние да постигнат желаните от тях цели, а като въвеждат ред в дейностите и отношенията на субектите, участващи в тях

- съюзите възникват поради дисбаланс на сили, поради противоречие между желаното и възможното, поради въздействие на сили и пречки, намиращи се извън кръга на участниците. Международните организации са резултат от импулс да бъдат задоволени потребности на страните и да създадат ред и съгласуваност на отношенията им с други страни.

- съюзите са сътрудничество заради конфронтацията, организациите ( освен, когато не са организации, създадени във връзка със съюз) са сътрудничество, което служи за преодоляване на конфронтациите.

- съюзът винаги остава силово средство на политика, организациите поначало не са силови средства ( макар, че могат да бъдат използвани и за много ефективен инструмент в силови отношения).
**


== Източници ==
== Източници ==
<references/>
<references/>Георги Стефанов- Теории на международните отношения, изд. Сиела, София 2004{{превод от|en|International organization|386125151}}
{{превод от|en|International organization|386125151}}


== Виж още ==
== Виж още ==

Версия от 13:42, 12 април 2017

Международната организация e организация с международно членство, обсег, значение и участие.

Има 2 основни вида международни организации[1]:

Източници

  1. ((en)) Evans, Graham, Richard Newnham. The Penguin Dictionary of International Relations. Penguin, 1998, стр. 270.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата International organization в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Виж още