Разлика между версии на „Успение Богородично (Покрован)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
== История на енорията ==
През 1860 г. населението на Покрован приема [[Църква на съединените с Рим българи|униaта]] в стремежа си да запазят българската си идентичност и отхвърлят гръдцкото духовенство. Така енорията в Покрован е една от най-старите енории в страната, част от жителите на селото приемат унията през 1861 г., процесът по присъединяването към католическата църква продължава до 1885 г. През 1863 г. от 90 християнски къщи в селото, 45 вече са униати, тогава започва и строежът на нова църква. Бъдещият администратор на [[Тракийски български апостолически викариат|Тракийския апостолически викариат]] - [[Христофор Кондов]] е енорист от 1885 до 1892 г.
 
Бъдещият администратор на [[Тракийски български апостолически викариат|Тракийския апостолически викариат]] - [[Христофор Кондов]] е енорист и учител от 1885 до 1892 г. По негово време е построена нова училищна сграда с осем стаи.
 
[[Балканските войни]] са едни от най-трагичните периоди в историята на енорията. През 1913 г. униатската махала е опожарена заедно с училището и църквата. Голяма част от мъжете са затворени в училището и избити, а жените и децата са отвлечени в плен. След намесата на Великите сили, те биват върнати в опожареното си село.
Анонимен потребител

Навигация