Света Троица (Куклен): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 34: Ред 34:
{{Портал|България|Македония}}
{{Портал|България|Македония}}
[[Категория:Униатски църкви в България|Троица (Куклен)]]
[[Категория:Униатски църкви в България|Троица (Куклен)]]
[[Категория:Евхаристинки]]
[[Категория:Евхаристинки|Троица]]
[[Категория:Отците Успенци]]
[[Категория:Отците Успенци|Троица]]
[[Категория:Куклен]]
[[Категория:Куклен]]

Версия от 15:58, 15 април 2017

„Света Троица“
42.0354° с. ш. 24.7877° и. д.
„Света Троица“
Местоположение в България
Вид на храмакатолическа църква
Страна България
Населено мястоКуклен
РелигияЦърква на съединените с Рим българи
ЕпархияСофийска апостолическа екзархия
Изграждане1929 година
Статутдействащ храм

„Света Троица“ е католическа униатска църква в град Куклен, България, енорийски храм на Софийската апостолическа екзархия.

В 1924 година, останалите в попадналото в Гърция кукушко село Долни Тодорак българи униати се заселват на мястото на изселилите се по същата спогодба гърци от Куклен. Първите групи бежанци се установяват при възможност близо до границата в Петрич и Петричко, но дошлите по-късно са препращани в София, Чирпанско, Бургаско и другаде. С помощта на отец Йероним Стамов през лятото на 1924 г. те постепенно се събират в Куклен, където към края на 1927 г. има около 118 униатски семейства.[1]

В 1933 година за енорийски униатски свещеник е назначен д-р Стамов. Служби се извършват в параклис на горния етаж на къща в центъра. В 1945 г. е позволено закупуването на парцел за построяване на църква. Храмът е заедно с енорийския дом са построени с усилията на отец Арсений Антонов, енорийски свещеник от 1941 до 1964 г. и с пари от местните униати и католици от цялата страна. Църквата „Света Троица“ отваря врати в началото на 1948 година. В Куклен се установяват и сестрите евхаристинки, отворили в 1911 година дом в Долни Тодорак.[2]

През 1958 г. при колективизацията на земите в Куклен се установяват нови десетина униатски семейства от село Покрован, Ивайловградско. След Арсений Антонов, енорийски свещеник на „Света Троица“ става отец Купен Михайлов, който служи до 1983 г. След това енорийски свещеници са отец Евтимий Манолов, отец Кирил Дойчев и отец Даниел Жилие.[2] Храмът се стопанисва от отците успенци.

Бележки

  1. Еленков, Иван. Католическата църква в България и общностните идентичности на принадлежащите към нея верни през ХIХ и първата половина на ХХ век // Балкански идентичности. Посетен на 2017-02-15.
  2. а б Куклен // Католическа апостолическа екзархия. Посетен на 2017-02-15.