Орален секс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 2: Ред 2:


== Значение ==
== Значение ==
Оралният секс се използва от хора със всякаква [[сексуална ориентация]]. В хетеросексуалните двойки, оралният секс често се използва и като предпазване от [[забременяване]]. Това става, като при оргазма си мъжът като алтернатива избира да отдели спермата си в устата на жената вместо в нейното влагалище, което е сигурен начин за предпазване от забременяване. Това е често срещана практика при много двойки. При някои оралният секс може да бъде предпочетен като алтернатива на сексуалното проникване. Оралните сексуални практики не са ефективен начин за избягване на [[полово предавани болести]], въпреки че се смята, че някои инфекции се предават по-трудно по този начин. Оралният секс се препоръчва като форма на [[безопасен секс]].
Оралният секс се използва от хора със всякаква [[сексуална ориентация]]. В хетеросексуалните двойки, оралният секс често се използва и като предпазване от [[забременяване]]. Това става, като при оргазма си мъжът като алтернатива избира да отдели спермата си в устата на жената вместо в нейното влагалище. Това е често срещана практика при много двойки. При някои оралният секс може да бъде предпочетен като алтернатива на сексуалното проникване. Оралните сексуални практики не са ефективен начин за избягване на [[полово предавани болести]], въпреки че се смята, че някои инфекции се предават по-трудно по този начин. Те не са и сигурен начин за избягване на нежелана бременност.


Оралният секс въздейства много интензивно и върху двамата партньори, тъй като [[полов орган|половите органи]] могат да бъдат стимулирани с уста и език по разнообразни начини. Всеки от партньорите може във всеки момент да реши докъде иска да стигне в сексуалните отношения. Тези два аспекта правят оралният секс предпочитан при подрастващите.
Оралният секс въздейства много интензивно и върху двамата партньори, тъй като [[полов орган|половите органи]] могат да бъдат стимулирани с уста и език по разнообразни начини. Всеки от партньорите може във всеки момент да реши докъде иска да стигне в сексуалните отношения. Тези два аспекта правят оралният секс предпочитан при подрастващите.

Версия от 16:57, 5 май 2017

Орален секс (от латински език oris – „уста“) означава сексуален контакт, който включва стимулация на гениталиите на сексуалния партньор с уста (устни, език, зъби или гърло), като това доставя у него сексуално удоволствие. Обикновено оралният секс се практикува като част от предварителната сексуална игра – преди същинският сексуален акт и има за цел да възбуди партньорите подготвяйки ги за предстоящият секс. Много двойки често го практикуват и по време на секса и/или след това. Оралният секс може да бъде практикуван и самостоятелно, без допълнителен вагинален и/или анален такъв, понеже чрез него в повечето случаи е достатъчно да бъде достигнат оргазъм у партньора, на който бива прилаган.

Значение

Оралният секс се използва от хора със всякаква сексуална ориентация. В хетеросексуалните двойки, оралният секс често се използва и като предпазване от забременяване. Това става, като при оргазма си мъжът като алтернатива избира да отдели спермата си в устата на жената вместо в нейното влагалище. Това е често срещана практика при много двойки. При някои оралният секс може да бъде предпочетен като алтернатива на сексуалното проникване. Оралните сексуални практики не са ефективен начин за избягване на полово предавани болести, въпреки че се смята, че някои инфекции се предават по-трудно по този начин. Те не са и сигурен начин за избягване на нежелана бременност.

Оралният секс въздейства много интензивно и върху двамата партньори, тъй като половите органи могат да бъдат стимулирани с уста и език по разнообразни начини. Всеки от партньорите може във всеки момент да реши докъде иска да стигне в сексуалните отношения. Тези два аспекта правят оралният секс предпочитан при подрастващите.

Както при взаимната мастурбация и други сексуални практики без проникване, много хора не смятат оралния секс за редовен сексуален акт. Ето защо, за много хора оралният секс е начин да изпитват сексуално удоволствие без да загубят девствеността си.

Културно отношение

Фелацио
Кунилингус

Подробно описание на орален секс се среща още в древноиндийския трактат „Кама Сутра“. Трактатът разглежда фелациото като един от традиционните елементи на съпружеския живот. Фелациото се препоръчва като заместител на вагиналния секс в дните, когато жената е неразположена.

В Древна Гърция фелациото е известна сексуална практика, макар и с известни предубеждения. Има древногръцки изображения на фелацио между мъж и жена, както и между двама мъже.

В Древен Рим фелациото е било считано за допустимо само в извънбрачния секс, особено при хомосексуалния. Фелациото, както и пасивната роля в хомосексуалния акт са се считали за унизителни за правещия го. Римляните са правели разлика между ирумация (irrumatio) – „подаване на члена“ (обикновено предполагащо принуждение на партньора) и фелацио (fellatio)— тоест поемане на члена. Катула споменава ирумацията като заплаха: „Pedicabo ego vos et irrumabo“ (Carm).

При някои от античните култури, дори и такива, които са били изключително толерантни към различни сексуални практики, оралният секс е бил (поне официално) отхвърлян. По всяка вероятност това се е дължало на съществуващия тогава висок риск от инфекция поради ниското ниво на хигиена.

Полово предавани болести

Хламидия, човешки папиломен вирус (HPV), гонорея, херпес, хепатит и други половопреносими болести – включително HIV – могат да бъдат предадени чрез оралния секс. Въпреки, че точния риск за предаване на HIV е неизвестен, се смята, че вероятността за инфектиране е сравнително ниска. Смята се, че вероятността за предаване на тези инфекции е по-ниска при орален секс, отколкото при анален или вагинален секс.

Ако приемния партньор има рани или язви по гениталите си, или преносния партньор има ранички или язви по или в устата, или кървящи венци, вероятността за пренасяне на болестите се увеличава многократно.

Предпазване

Най-безопасният начин за пристъпване към орален секс е употребата на презерватив. На пазара се предлагат презервативи с вкус на шоколад, банан, мента, череша и много други. Обратно, най-безопасния начин за кунилингус е употребата на т.нар. дентална преграда. Това е парче латекс, използвано за покритие на вагината, така че нейните течности да не попаднат в устата. Някои мъже се опитват да си направят собствени такива прегради чрез срязване на един презерватив през средата.

Единствената разлика между гениталният секс и оралният секс е, че липсва възможност за забременяване при последния. Това е причината много обвързани двойки да предпочитат оралния секс пред вагиналния такъв.

Видове орален секс:

Фелацио (от латински език fellare – смуча) описва случая, в който бива стимулиран пениса на партньора с устата на партноьрката му. Пениса и/или тестисите, биват стимулирани сексуално с език и устни или поемани в устата.

Често главичката на пениса се стимулира с език с кръгообразни или вибриращи движения и/или се поема в устата и се засмуква. Някои жени практикуват техниката „дълбоко гърло“ на партньорите си, като по този начин вкарват дължината на целия пенис в гърлото си. Чрез фелацио мъжът може да бъде доведен до оргазъм, което да доведе до отделяне на спермата му. Голяма част от жените поемат в устата си спермата на партньорите си по време на фелацио, както и много от тях предпочитат да я поглъщат. Спермата на мъжа е безвредна за поглъщане.

Кунилингус, е вид сексуално действие (доставяне на сексуално удоволствие), при което партньорът на жената използва езикът, устата и/или зъбите си, за стимулиране на вулвата, клитора, както и вагиналния и отвор. Терминът произлиза от две латински думи: „cunnus“, което означава вулва и „lingere“, което означава ближа. По този начин жената може да получи оргазъм. Много от партньорите по време на кунилингус проникват и с език във вагиналния отвор на партньорките си.

Анилингус – Въпреки, че анусът не се числи към половите органи, стимулацията му с уста или език – т.н. анилингус се възприема като сексуална техника. На английски се обозначава с термините „Rimming“ или „Rimjob“. Практикува се от докосване на аналната област с устни или език до интензивно проникване с езика. Анусът е чувствителна част от човешкото тяло, наситен с нерви и директното им стимулиране се възприема от мнозина като еротично.

Позата „Шестдесет и девет“ е най-разпространената по време на орален секс. Тя представлява едновременна и взаимна стимулация на гениталиите на двамата партньори. Дадено и е това наименувание заради приликата с обърнатите обратно една към друга арабски цифри „6“ и „9“. Позицията на партньора отгоре се възприема най-често като позиция на доминиращия. За равностойно положение на партньорите се приема позицията, при която и двамата са легнали настрани.

Други наименования на оралният секс са: „френска любов“, „свирка“, „духане“, „лапане“, „дудук“, „кавал“, „минет“, „близалка“ и др.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Oralverkehr“ и страницата „Оральный_секс“ в Уикипедия на немски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.