Разлика между версии на „Любляна“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
==Източници== <references/>; форматиране: заглавие-стил, интервал, нов ред (ползвайки Advisor)
м (Добавяне в История)
Етикети: Визуален редактор липсва шаблон в раздел Източници
м (==Източници== <references/>; форматиране: заглавие-стил, интервал, нов ред (ползвайки Advisor))
'''Любляна''' (на [[словенски език|словенски]] ''Ljubljana'') е [[столица]]та на [[Словения]].
 
Разположена е в централната част на страната, близо до вливането на река [[Любляница]] в [[Сава]]. Населението на града е около 273&nbsp;600&nbsp;души (2012). Гербът ѝ е дракон, изобразен на нейния флаг.
 
Населението на града е около 273&nbsp;600&nbsp;души (2012). Гербът ѝ е дракон, изобразен на нейния флаг
 
.
 
== История ==
От 1278 до 1918 г. градът е в пределите на [[Свещената римска империя]]. В този период името му е Лайбах ({{lang-de|Laibach}}) и през 1821 там се провежда конгрес на [[Свещен съюз|Свещения съюз]].
 
През 1861 г. Любляна придобива статут на главен град на провинция Кранска (Карниола/Carniola), която става хабсбургската административна единица с най-силно представен словенски елемент. През последните десетилетия на XIX век Любляна започва да се оформя като средоточие на словенския политически живот.  В края на XIX и началото на XX век градът претърпява мащабно преустройство. Промените са отчасти свързани с възстановяването след силно земетресение, нанесло значителни разрушения през април 1895 г. Направени са редицата мащабни подобрения като благоустроени улици и площади, нови комунални услуги, електрификация и др. Този период се свързва с Иван Хрибар, който е един от най-успешните кметове на града<ref>'''София и балканската модерност. Белград, София, Загреб, Любляна и Сараево (1878 – 1914). Велинова, Зорница. Ивайло Начев. Издателство Рива, 2016'''</ref>. 
 
== Административно деление ==
* [[Томаж Шаламун]] (1941 – 2014), поет
* [[Станислав Шкрабец]] (1844 – 1918), езиковед
 
== Източници ==
<references/>
 
== Външни препратки ==

Навигация