Направо към съдържанието

Йоан Каподистрия: Разлика между версии

3 байта добавени ,  преди 5 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Етикети: Визуален редактор Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Потомък на семейство от [[Корфу]], преселило се в края на XIV век в [[Копер]] (''Capo d'Istriya''), откъдето и фамилията служила на [[Венецианската република]] и правителство.
 
Завършва философия и медицина в [[Падуански университет|университета в Падуа]], след което се отдава на дипломатическа служба. От 1799 г. по време на т.нар. [[Република на седемте острова]] е главен лекар на руската военна болница на остров Корфу. През 1800 г. по предложение на адмирал [[Фьодор Ушаков]] е секретар на Съвета по законодателството на Републиката на Йонийските острови. През 1802 г. обикаля островите, настанявайки руските гарнизони и организирайки гражданска администрация. През 1803 г. е вече държавен секретар на Републиката на Йонийските острови и министър на на външните ѝ работи, а от 1807 г. и началник на местната полиция.
 
== Руски имперски служител и министър ==
След [[Тилзитски мир|тилзитскияТилзитския мир]], Каподистрия преминава на руска държавна служба към Министерството на външните работи, а от 1811 г. е главен секретар на руското посолство във Виена, а през 1812 г. е начело на дипломатическата канцелария на руската Дунавска армия, начело на която оглавява комисията, натоварена със задачата да изготви проект за административно устройство на [[Бесарабия]], след като последната бъде присъединена към Русия.
 
През 1813 г. заедно с началникътначалникат на кабинета на император Александър I е на специална мисия в Швейцария с цел да я присъедини към съюза срещу [[Наполеон Бонапарт]]. Успешното изпълнение на мисията му осигурява почетно място на [[Виенски конгрес|Виенския конгрес]] и бърза дипломатическа кариера.
 
През 1815 г. е вече държавен секретар, а от 21 август 1816 г. е управляващ руското имперско Министерство на външните работи, който пост заема до 1822 г. Работи активно за укрепване на съюза между Франция и Русия, опитвайки се привлече реставрираната френска монархия към [[Свещен съюз|Свещения съюз]].
 
== Начело на гръцките дела ==
На 11 април 1827 г. Народното събрание в [[Трезен]] избира граф Йоан Каподистрия за председател на гръцкото правителство (''Κυβερνήτης της Ελλάδος'') със срок/мандат от 7 години. След известното [[наваринско сражение]], на 18 януари 1828 г. пристига в страната, за да започне преговори за избор на бъдещ [[държавен глава]] на Гърция. Мисията му се оказва доста по-сложна от всички предходни и дипломатически. Среща масова, но неорганизирана съпротива за монархическата си идея сред местното население, коитокоето бленува за друга форма на демократично самоуправление. Сред враговете на Каподистрия е известното семейство от [[Морея]] на потомствени земевладелци и [[коджабаши]] на Петро бей (Мавромихали), който заради опозицията си е тикнат в затвора. Синът и братът на [[Петро бей]] - Георги и Константин са в [[Нафплион]] под полицейско наблюдение, където нападат Каподистрия на 9 октомври 1831 г. и го убиват. Константин е линчуван на място, а Георги успява да избяга и да се скрие в къщата на френската мисия, но е издаден и по-късно екзекутиран.
 
Смъртта на Йоан Каподистрия предизвиква широк обществен резонанс не само в Гърция, но и по целия свят, издавайки местните нрави, нямащи нищо общо с античните демократични блянове на [[филелинизъм|филелинистите]].
 
== Източници ==