Разлика между версии на „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (Премахнати редакции на 130.204.88.205 (б.), към версия на Мико)
24 май като празник на братята Кирил и Методий днес се отбелязва и в [[Русия]] (светски и църковно), [[Чехия]], [[Република Македония]] (светски и църковно) и други славянски страни. В Русия се чества за първи път през [[1986]] г. (в тогавашния [[Съветски съюз]]) по инициатива на мурманския писател [[Виталий Маслов]] – в [[Мурманск]] е най-северната точка, където има паметник на братята Кирил и Методий.
 
Като църковен празник Денят на Кирил и МетодиМетодий се празнува в Русия от 1863 г., а за ежегоден празник на славянската писменост и култура е приет от 1991 г. Както първото честване в [[СССР]], така и следващите имат „столица на празника“ – град, в който са концентрирани тържествата по отбелязването му, това през различни години са градовете Мурманск, [[Киев]], [[Минск]] и други, а от 2010 г. за постоянна столица на празника е избрана [[Москва]].
 
24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий е официален празник и в републикаРепублика Македония, където се отбелязва подобно на празнуването му в България – с много цветя, песни и тържества на ученици и студенти. В центъра на Скопие има новопостроени монументални паметници на св. Кирил и Методий, както и на техните ученици – [[свети Климент Охридски]] и [[свети Наум]]. Такива монументални паметници има и в [[Охрид]], където се пазят до днес мощите на учениците на Кирил и Методий – [[свети Климент Охридски]] – създателя на Охридската книжовна школа, и [[свети Наум]].
 
В Чехия денят на Кирил и Методий е официален празник на 5 юли, когато недалеч от [[Бърно]], на мястото на столицата на [[Великоморавия]], от която е останал само манастир, се събират хиляди хора да отбележат деня на братята. Паметник на Кирил и Методий има на [[Карловия мост]] в [[Прага]], а в [[катедралата Свети Вит]] на Пражкия град на витраж е пресъздадено делото на светите братя равноапостоли.
Анонимен потребител

Навигация