Разлика между версии на „Министерство на образованието и науката на България“

Направо към навигацията Направо към търсенето
кор.
Етикети: Визуален редактор липсва шаблон в раздел Източници
(кор.)
Етикет: липсва шаблон в раздел Източници
'''Министерството на образованието и науката''' (МОН) е [[българска]] [[държавна институция]] с ранг на [[министерство]], която управлява и упражнява надзора върху учебно-възпитателните, културните и просветните инстанции в страната. То е сред първите 6 български министерства, създадени на [[5 юли]] [[1879]] г. ([[стар стил]]).
 
Централната администрация на министерството се намира в сграда на булевард „Княз Дондуков“ 2A в [[София]].
 
== История ==
Създадено е с Указ № 1 от [[5 юли]] [[1879]] г. на княз [[Александър I Батенберг]] под името Министерство на народното просвещение. За [[министър-председател на България]] и първи министър на народното просвещение е назначен [[Тодор Бурмов]]<ref name="Encyclopedy">{{цураков|8 – 12}}</ref>.
 
Управлява и упражнява надзора върху учебно-възпитателните, културните и просветните инстанции в страната. В началото се състои от два отдела: за пръвовначалнитепървоначалните училщаучилища и за средните учебни заведения. Дейността си упражнява чрез преки органи – главни [[инспектор]]и, [[директор]]и, окръжни и околийски училищни инспектори, и непреки органи – училищни съвети и училищни настоятелства. Към централната администрация като съвещателни орани функционират Учебен съвет, Учебен комитет и др. Подведомствени са му [[СУ]], [[Народна библиотека|Народната библиотека]], [[Национален археологически институт с музей|Археологическият музей]], [[Институт за слепи и глухонеми]], Музикалното и Рисувалното учлищеучилище, [[Народен театър|Народният театър]] и др. През [[1908]] г. структурата на министерството включва Отделение за средно и всишевисше образование, Отделение за прогимназиите, Отделение за основното образование, Отделение за културните дела, Финансово отделение и главни инспектори{{Цитат уеб | уеб_адрес=http://www.mon.bg/? | заглавие=Министерство на народното просвещение – Начало | достъп_дата = 11 март 2013 г.}}.
 
През [[1939]] г. е реорганизирано и добива следния вид: Служба за инспекция на всички подведомствени институции; Бюро за общата регистрация и експедиция; Общи служби; Отдел за училищно обрзованиеобразование и възпитание – с отделение за средните и висши училища, основни училища, детски градини и домове, институтите за слепи и глухонеми и др; Служба за частните училища; Отделение за културните учреждения и дейности със служби за [[театър|театри]], [[кина]] и [[музеи]], [[читалище|читалища]], [[литература]]; Отделение за телесно и гражданско възпитание. Тези структури се запазват до [[9 септември]] [[1944]] г<ref>[http://www.archives.government.bg/guides/12_P_K1.pdf Пътеводител на Централния държавен архив. Учрежденски фондове (до 1944 г.). т. I – Органи на власт и управление, София 2005, с. 324]</ref>.
 
=== Структурни промени ===
* Министър: Красимир Вълчев
 
* Заместник -министър: Деница Сачева-Атанасова
* Заместник -министър: Таня Методиева-Михайлова
* Заместник -министър: Петър Николов-Зиков
* Началник на кабинета на министъра: Николай Стефанов
* Главен секретар: Албена Михайлова

Навигация