Държавна награда на СССР: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Получер текст'''Сталинската награда е форма на поощрение на гражданите на [[СССР]], за високи творчески постижения в областта на науката, изкуството, техниката и литературата и коренно усъвършенстване на методите на производство в периода [[1940]] - [[1953]] година.
== Сталинска премия ==
Учредена е през [[декември]] [[1939]] в чест на шесдесетгодишнината на [[Сталин]]. На [[1 февруари]] 1940 Съветският народен комисарият /Совнарком/ учредява 4 премии по 100 рубли всяка, присъдени за високи постижения в литературата - за поезия, проза, драматургия и литературна критика. През [[1949]] е учредена Международна Сталинска награда "За укрепване мира между народите". Сталинските награди се присъждали ежегодно и се явявали знак за висок научен, културен, инжинерно или организационно-технически принос на лауреата. Абсолютен рекордьор по присъдени награди бил авиоконструкторът [[Илюшин]] с присъдени 7 награди.

Сталинска награда е форма на поощрение на гражданите на [[СССР]], за високи творчески постижениея в областта на науката,изкуството,техниката и литературата и коренно усъвършенстване на методите на производство в периода [[1940]] - [[1953]]година.
Учредена е през[[декември]] [[1939]] в чест на шесдесетгодишнината на [[Сталин]].На [[1 ]][[февруари]] 1940 Съветският народен комисарият/Совнарком/ ,учредява 4 премии /по 100 рубли всяка/присъдени за високи постижения в литературата/за поезия,проза,драматургия и литературна критика/През [[1949]] е учредена Международна Сталинска награда "За укрепване мира между народите".Сталинските награди се присъждали ежегодно и се явявали знак за висок научен,културен,инжинерно или организационно -технически принос на лауреата.Абсолютен рекордьор по присъдени награди бил авиоконструкторът [[С.В.Илюшин]] с присъдени 7 награди.
През [[1966]] година Сталинската премия се заменя с Държавна премия на СССР.
През [[1966]] година Сталинската премия се заменя с Държавна премия на СССР.
В хода на изкореняване на култа към личноста на Сталин дипломите и почетните знаци на лауреатите били заменени с почетни знаци и дипломи та Държавната премия на СССР от съответната степен.В учебната и справочната литература методично Сталинска премия се е заменяла с Държавна премия.Информацията за лауриатите постепенно се размивала и изчезвала.
В хода на изкореняване на култа към личноста на Сталин дипломите и почетните знаци на лауреатите били заменени с почетни знаци и дипломи на Държавната премия на СССР от съответната степен. В учебната и справочната литература методично Сталинска премия се е заменяла с Държавна премия. Информацията за лауриатите постепенно се размивала и изчезвала.


[[Категория:Русия]]
[[Категория:Русия]]

Версия от 08:56, 28 януари 2007

Получер текстСталинската награда е форма на поощрение на гражданите на СССР, за високи творчески постижения в областта на науката, изкуството, техниката и литературата и коренно усъвършенстване на методите на производство в периода 1940 - 1953 година. Учредена е през декември 1939 в чест на шесдесетгодишнината на Сталин. На 1 февруари 1940 Съветският народен комисарият /Совнарком/ учредява 4 премии по 100 рубли всяка, присъдени за високи постижения в литературата - за поезия, проза, драматургия и литературна критика. През 1949 е учредена Международна Сталинска награда "За укрепване мира между народите". Сталинските награди се присъждали ежегодно и се явявали знак за висок научен, културен, инжинерно или организационно-технически принос на лауреата. Абсолютен рекордьор по присъдени награди бил авиоконструкторът Илюшин с присъдени 7 награди. През 1966 година Сталинската премия се заменя с Държавна премия на СССР. В хода на изкореняване на култа към личноста на Сталин дипломите и почетните знаци на лауреатите били заменени с почетни знаци и дипломи на Държавната премия на СССР от съответната степен. В учебната и справочната литература методично Сталинска премия се е заменяла с Държавна премия. Информацията за лауриатите постепенно се размивала и изчезвала.