Професионална гимназия по електротехника и автоматика: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 85.11.145.122 (б.), към версия на Zhoxy
BD2412 (беседа | приноси)
м (GR) File renamed: File:RVD.jpgFile:Ученици на стаж на Летище София.jpg Replace meaningless TLA (three-letter acronym) with description of image.
Ред 54: Ред 54:
== Прием 2016/2017 ==
== Прием 2016/2017 ==
=== Прием след седми клас ===
=== Прием след седми клас ===
[[File:RVD.jpg|мини|вляво|Ученици на стаж на Летище София]]
[[File:Ученици на стаж на Летище София.jpg|мини|вляво|Ученици на стаж на Летище София]]
'''Специалности'''
'''Специалности'''
* [[Компютърна техника и технологии]] ([[техник на компютърни системи]])
* [[Компютърна техника и технологии]] ([[техник на компютърни системи]])

Версия от 01:43, 18 юни 2017

Професионална гимназия по електротехника и автоматика (ПГЕА)
Информация
СедалищеСофия България
Основаване1951
Основателинж. Иван Алексиев
ВидПрофесионална гимназия
ДиректорФилип Филипов
Навигация
Карта
Адресбул. „Овча купел“ 1
ТелефонДиректор (02)8956911
Пом. директор (02)8956933
Секретар (02)8956910
E-mailpgeasofia@abv.bg
Сайтwww.pgea.eu
Файл:Direktoryt.jpg
Откриване на учебната година.

Професионална гимназия по електротехника и автоматика (ПГЕА) в кв. Овча купел, София, България е училище с дългогодишна история и традиции в обучението на професионални кадри от областта на електротехниката, автоматиката, компютърните системи и програмирането. В гимназията се обучават ученици от седми до дванадесети клас.

История

Файл:PGEA.jpg
Името на гимназията се пише от учениците

През 1951 г. се основава техникум за подготовка на техници по силни и слаби токове „Сергей Миронович Киров“. През 1963 г. техникум „Киров“ получава нова сграда на бул. „Овча купел“ 1. Сградата има над 75 помещения, физкултурен салон и работилници. През 1976 г. в училището се откриват класове по автоматизация и роботика.

През 2000 г. по инициатива на училищното настоятелство започва модернизация на училището. Изграждат се фонетичен кабинет, видеозала, лаборатория по физика, три компютърни кабинети, фитнес зала, лаборатории по автоматизация и роботика с техника от немската фирма „FESTO“, мултимедиен кабинет за специалността „Електрически централи и мрежи“, кабинет по роботика. През 2002 г. училището се преименува на Професионална гимназия по електротехника и автоматика. През 2005 г. се въвежда новата специалност – „Компютърна техника и технологии“, на следващата 2006 г. – специалност „Компютърни мрежи“, през 2008 г. – специалностите „Системно програмиране“ и „Програмно осигуряване“, а през 2013 г. – специалност „Икономическа информатика“.

Материална база

Кабинетите на ПГЕА

Гимназията разполага с:

  • Учебни зали, оборудвани с мултимедийни системи и интерактивни дъски;
  • Над 20 модерно оборудвани компютърни кабинета с Интернет достъп и изградена локална мрежа, специализирани кабинети по практика и лаборатория;
  • Съвременно оборудвана кино зала за представления и прожекции;
  • Електронна библиотека;
  • Спортна зала, физкултурен салон, училищен двор за спортни занимания.

Прием 2016/2017

Прием след седми клас

Файл:Ученици на стаж на Летище София.jpg
Ученици на стаж на Летище София

Специалности

Учениците изучават интензивно английски език и придобиват втора или трета професионална квалификационна степен по специалността. Приемни изпити – математика и български език. Балообразуващи предмети са математика и български език.

Прием след осми клас

Стажове

Учениците от ПГЕА провеждат производствени стажове в ключови и структуроопределящи фирми и организации в България. Примери: Летище София, Гражданска авиация в България.

Състезания

Файл:Колаж2.png
Състезанията на ПГЕА

В ПГЕА усилено работи клуб „Електроника и роботика“. Учениците получават подкрепа от Робо Лига България, изразяваща се в предоставяне на роботи от различен клас. Учениците участват в следните дисциплини – Следване на линия, 2 D лабиринт, 3 D лабиринт, Мини Сумо. Състезанията са национални и се провеждат два пъти в годината: есенен и пролетен кръг.

Проекти

Електронни уроци

В Професионалната гимназия по електроника и информатика за пръв път в България са създадени елементи на електронни уроци за Интернет и за таблет. Промяната на учебното съдържание за среда Интернет автоматично води до промяна на съдържанието и за таблет с операционна система Android. Тези разработки са докладвани на сесии на:

Сигурност в Интернет

ПГЕА печели конкурс на Министерство на вътрешните работи на България (МВР), Дирекция Криминална полиция за разработка на сайт на тема Подобряване на закрилата на детето, свързан с Българо-швейцарски проект. Сайтът е приет от комисия на МВР и в момента се ползва от дирекция „Криминална полиция“.

Външни препратки

Сайтове

Видео публикации

Приложения за Андроид, създадени в ПГЕА

Медиите за ПГЕА