Разлика между версии на „Любка Биаджони“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
{{редактирам}}
{{Музикален изпълнител
| име = Любка Биаджони цу Гутенберг
 
== Биография ==
Любка Биаджони е родена на 16 април 1968 г. в [[Рим]]. Баща й е италиански синдикален лидер и комунист, влюбен в операта. Майка й Цветана е българка, преводач в българското посолство и в [[Балкан (авиокомпания)|БГА “Балкан”]].<ref name="Жената">[https://www.jenatadnes.com/hora/lyubka-biadzhoni-tsu-gutenberg-baronesata-s-palka/ Боряна Гидикова – ''Любка Биаджони Цу Гутенберг. Баронесата с палка''], „Жената днес“, бр. 3, 2013</ref> Любка Биаджони израства в Рим, където завършва класическа гимназия. Години наред взима уроци по пиано и получава стипендия в ''[[НМА|Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“]]'' в София. Завършва с отличие специалностите "Хорово дирижиране" в класа на проф. [[Георги Робев]] и "Оркестрово дирижиране" при проф. [[Влади Симеонов]], като специализира при проф. [[Васил Казанджиев]].<ref name="Сега">[http://www.segabg.com/article.php?id=859360/ Анита Димитрова – ''Диригентите бяха философи, а сега дирижират, за да печелят много пари''], „Сега“, бр. 138, 17 юни 2017</ref>
 
Музикалното си образование Любка Биаджони продължава във [[Виена]] при [[Карл Йостеррайхер]], в ''Accademia Nazionale di Santa Cecilia'' в [[Рим]] при Норберт Балач и [[Ленард Бърнстейн]], а също в ''Accademia Musicale Chigiana'' в [[Сиена]] при [[Фердинанд Лайтнер]] и Валерий Гергиев.
 
След 1997 г. Биаджони записва [[философия]] в Рим. За този свой интерес тя казва „Без философията не бих могла да вникна в нито една партитура, защото музиката не е просто ноти. Тя е дух, смисъл, емоция, преживяване в едно друго измерение“.<ref name="Жената" /> Наред със следването си работи като асистент-диригент в много продукции, между които в ''Suntory Hall'', [[Токио]], в ''Arena di Verona'', при ''[[Залцбург|Залцбургския музикален фестивал]]'', в [[Генуа]] и др. Нейният репертуар се простира от [[Моцарт]], [[Винченцо Белини|Белини]] и [[Росини]] през [[Верди]] и [[Рихард Вагнер|Вагнер]] до [[Рихард Щраус]]. По-късно Любка Биаджони изучава също [[теология]] във [[Франкфурт на Майн]].
 
След като спечелва конкурс на [[Виенски камерен оркестър|Виенския камерен оркестър]], през 1996 г. Биаджони предприема с ансамбъла турне из [[Австрия]], което завършва с изпълнение във виенския [[Концертхаус]]. През същата година тя дирижира ''[[Манон Леско]]'' на [[Джакомо Пучини|Пучини]] в [[Лука]], [[Пиза]] и [[Виареджо]] и изнася продукция с ''[[Дон Жуан (опера)|Дон Жуан]]'' на [[Моцарт]] в ''Megaro Mousikis;'' в [[Атина]].
Любка Биаджони е носител на първи награди от конкурсите за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и Европейския конкурс за оперно дирижиране "Франко Капуана" в Сполето (2002).Любка Биаджони е носител на първи награди от конкурсите за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и Европейския конкурс за оперно дирижиране "Франко Капуана" в Сполето (2002).
 
През концертния сезон 1996/97 Любка Биаджони е поканена като първа гостуваща диригентка да ръководи Orchestra Filarmonica Marchigiana, с който изнася многобройни концерти из цяла [[Италия]]. През 1997 г. изнася концерти в [[Дания]] с филхармонията на [[Орхус]], а също предприема турне в [[Гърция]] с оркестъра ''La Camerata''.
След като спечелва конкурс на [[Виенски камерен оркестър|Виенския камерен оркестър]], през 1996 г. Биаджони предприема с ансамбъла турне из Австрия, което завършва с изпълнение във виенския [[Концертхаус]]. През същата година тя дирижира Манон Леско на Пучини в Лука, Пиза и Виареджо и изнася продукция с Дон Жуан на Моцарт в Megaro Mousikis в Атина.
 
След женитбата си през 1997 г. с немския диригент Енох цу Гутенберг, сот когото иматима двама сина, приема името Любка Биаджони цу Гутенберг.
През концертния сезон 1996/97 Любка Биаджони е поканена като първа гостуваща диригентка да ръководи Orchestra Filarmonica Marchigiana, с който изнася многобройни концерти из цяла Италия. През 1997 г. изнася концерти в Дания с филхармонията на [[Орхус]], а също предприема турне в Гърция с оркестъра La Camerata.
 
През 2002 г. Биаджони цу Гутенберг спечелва организирания от [[Европейския съюз]] международен диригентски конкурс „Франко Капуана“ в [[Сполето]]. По време на фестивала Херенкимзее в [[Бавария]] дирижира редица опери с полусценични изпълнения при собствена режисура и постановка.
След женитбата си през 1997 г. с немския диригент Енох цу Гутенберг, с когото имат двама сина, приема името Любка Биаджони цу Гутенберг.
 
Следва богата диригентска диригентска и постановъчна дейност: 2007 г. ''[[Травиата]]'' на [[Верди]], 2009 г. ''[[Селска чест]]'' на [[Маскани]], 2010 г. ''[[Риголето]]'' на [[Верди]] и 2011 г. ''[[Фалстаф]]'' също на Верди. Спектаклите са с нейна режисура, като едновременно с това тя е автор на костюмите и на цялостната визия на изпълненията.
През 2002 г. Биаджони цу Гутенберг спечелва организирания от Европейския съюз международен диригентски конкурс „Франко Капуана“ в Сполето. По време на фестивала Херенкимзее в Бавария дирижира редица опери с полусценични изпълнения при собствена режисура и постановка.
 
От началото на 2010 г. Любка Биаджони цу Гутенберг е първи гост-диригент на ''Софийската филхармония'' и на ''Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“'' в София, а от 2001 г. е щатен диригент на същия ансамбъл.
Следва богата диригентска диригентска и постановъчна дейност: 2007 г. Травиата на Верди, 2009 г. Селска чест на Маскани, 2010 г. Риголето на Верди и 2011 г. Фалстаф също на Верди. Спектаклите са с нейна режисура, като едновременно с това тя е автор на костюмите и на цялостната визия на изпълненията.
 
През 2013 г. създава оркестъра "София симфоникс", с който гастролира в [[Германия]]. Неговият официален дебют в София е през октомври, 2015 г. в зала "България" - концерт, който е част от прощалното турне ''"A Life In Music"'' на световния тенор [[Хосе Карерас]].
Настоящият концертен репертоар на Любка Биаджони цу Гутенберг се простира от Йохан Себастиан Бах до Франц Лехар. В областта на операта интресът й е насочен главно към италианските майстори.
 
През 2016 г. Биаджони цу Гутенберг е наградена със сребърен медал от Общинския парламент на Оберфранкен /[[Горна Франкония/]], [[Бавария]] за принос в музикалния живот, а по-късно получава номинация за "Будителят на българската култура в чужбина" в инициативата на [[радио FM+]], подкрепена от Фондация "Българска памет".<ref name="София">[https://impressio.dir.bg/noti/sofiya-simfoniks-predstavya-zhenite-v-muzikata-na-27-may-v-zala-balgariya/ ''“София Симфоникс” представя “ Жените в музиката” на 27 май в зала “България“''], „Impressio“, 2017</ref>
От началото на 2010 г. Любка Биаджони цу Гутенберг е първи гост-диригент на Софийската филхармония и на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ в София, а от 2001 г. е щатен диригент на същия ансамбъл.
 
През есента на 2016 г. "София симфоникс" е партньор на сцената на американскияанглийския цигулар [[Найджъл Кенеди]] по време на концертите му в София и Пловдив. През май 2017 г. оркестърът представят за първи в България симфоничния концерт "Жените в музиката".<ref name="София" />
През 2013 г. създава оркестъра "София симфоникс", с който гастролира в Германия. Неговият официален дебют в София е през октомври, 2015 г. в зала "България" - концерт, който е част от прощалното турне "A Life In Music" на световния тенор Хосе Карерас.
 
Настоящият концертенКонцертният репертоар на Любка Биаджони цу Гутенберг се простира от [[Йохан Себастиан Бах]] до [[Франц Лехар]]. В областта на операта интресътинтересът й е насочен главно към италианските майстори.
През 2016 г. Биаджони цу Гутенберг е наградена със сребърен медал от Общинския парламент на Оберфранкен /Горна Франкония/, Бавария за принос в музикалния живот, а по-късно получава номинация за "Будителят на българската култура в чужбина" в инициативата на радио FM+, подкрепена от Фондация "Българска памет".<ref name="София">[https://impressio.dir.bg/noti/sofiya-simfoniks-predstavya-zhenite-v-muzikata-na-27-may-v-zala-balgariya/ ''“София Симфоникс” представя “ Жените в музиката” на 27 май в зала “България“''], „Impressio“, 2017</ref>
 
{{цитат|"Но ние, посланиците на музиката, сме тези, които можем и трябва да възвръщаме човешкото с нашето изкуство. Когато седна и слушам един концерт, аз лично се чувствам щастлив човек. Моята душа се радва на музиката така, както се радва на природата. Това е много важна мисия - в нашите забързани времена да не забравяме, че ние, хората, сме част от природата и няма по-красиво нещо в природата от музиката. И както се наслаждаваме на природата, когато се разхождаме на Витоша или край морето, или в една градина, така на концерт ние усещаме тази природа, трансформирана в прекрасни звуци от композиторите."<ref name="Сега" />|Любка Биаджони цу Гутенберг}}
 
През есента на 2016 г. "София симфоникс" е партньор на сцената на американския цигулар Найджъл Кенеди по време на концертите му в София и Пловдив. През май 2017 г. оркестърът представят за първи в България симфоничния концерт "Жените в музиката".<ref name="София" />
Но ние, посланиците на музиката, сме тези, които можем и трябва да възвръщаме човешкото с нашето изкуство. Когато седна и слушам един концерт, аз лично се чувствам щастлив човек. Моята душа се радва на музиката така, както се радва на природата. Това е много важна мисия - в нашите забързани времена да не забравяме, че ние, хората, сме част от природата и няма по-красиво нещо в природата от музиката. И както се наслаждаваме на природата, когато се разхождаме на Витоша или край морето, или в една градина, така на концерт ние усещаме тази природа, трансформирана в прекрасни звуци от композиторите.
 
== Източници ==
<references />
 
== Външни препратки ==
* {{икона|de}} [http://www.ljubka-biagioni-zuguttenberg.de/index.htm Homepage von Ljubka Biagioni zu Guttenberg]
* {{икона|de}} [http://www.herrenchiemsee-festspiele.de/de/festspiele/kuenstler/leitung-aktuell/ljubka-biagioni.html Kurzbiografie von Ljubka Biagioni zu Guttenberg] auf der Website der ''Herrenchiemsee-Festspiele''
* {{икона|de}} [https://www.welt.de/wams_print/article4147326/Schon-wieder-eine-Guttenberg.html Porträt von Ljubka Biagioni zu Guttenberg] in der ''Welt am Sonntag'' (2009)
 
{{Нормативен контрол}}
{{СОРТКАТ:Биаджони цу Гутенберг, Любка}}
[[Категория:БългарскиГермански диригенти]]
[[Категория:Родени в Италия]]
[[Категория:Възпитаници на НМА]]
Анонимен потребител

Навигация