Разлика между версии на „Лекар по дентална медицина“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Bot: Automated text replacement (-тяхни +техни))
{{обработка|форматиране, препратки и привеждане в енциклопедичен стил}}
 
'''Лекар по дентална медицина''' ([[стоматолог]] - преди 2007 година) е дееспособно лице, което притежава образователно-квалификационната степен "[[Научни степени и звания|Магистър]] по [[дентална медицина]] ([[стоматология]])" и има право да извършва дентално-медицински (медико-стоматологични) дейности. На английски език Master of Dental Medicine.
 
Възможно е да се специализира след завършване на ОКС Магистър в различни сфери на денталната медицина като: ортодонтия, детска дентална медицина (стоматология), лицево-челюстна хирургия, имплантология и др.
 
Лекарите по дентална медицина провеждат изследвания;, усъвършенстват или разработват теории и оперативни методи;, поставят диагнози, консултират, прилагат и проследяват дентално лечение;, осъществяват първична и специализирана дентална помощ.
 
В ежедневния език се използва думата '''зъболекар''', тъй като той е специалист точно по състоянието и лечението на [[зъб]]ите.От 2007След год.присъединяването на [[България]] към [[Европейския съюз]], стоматолозите официално се назовават '''лекари по етапнодентална думатамедицина''', а не '''стоматолози''', за да се заместваразличават от стоматолог[[медицина|медицинските]] илиспециалисти (по-точно)в доктордруги (лекар)страни с по-ниска дентална медицинаквалификация.
 
[[Студент]]ите по специалност „Дентална медицина” изучават биологични и клинични дисциплини, както и следва да проведат [[практика]] от поне 1380 часа и да положат държавни изпити. Обучението е с ОКС Магистър и продължава 5 години и половина в редовна форма. Програмата се предлага в повечето медицински университети като МУ София, МУ Пловдив, МУ Варна.
След присъединяването на [[България]] към [[Европейския съюз]], стоматолозите официално се назовават '''лекари по дентална медицина''', а не '''стоматолози''', за да се различават от [[медицина|медицинските]] специалисти в други страни с по-ниска квалификация.
 
Първото място за обучение по специалността Дентална Медицинамедицина (Стоматология) е бившият Стоматологичен факултет, сега Факултет по Дентална Медицинамедицина към Медицински Университетуниверситет София.Намира се в гр.Софияна ул.Георги „Георги Софийски № 3 в София.
[[Студент]]ите по специалност „Дентална медицина” изучават биологични и клинични дисциплини, както и следва да проведат [[практика]] от поне 1380 часа и да положат държавни изпити.Обучението е с ОКС Магистър и продължава 5 години и половина в редовна форма.Програмата се предлага в повечето медицински университети като МУ София,МУ Пловдив, МУ Варна.
 
Всеки лекар по дентална медицина бива вписан в БЗС- (Български Зъболекарскизъболекарски Съюзсъюз), от където получава УИН- (Универсален Индентификационениндентификационен Номерномер).
Първото място за обучение по специалността Дентална Медицина (Стоматология) е бившият Стоматологичен факултет,сега Факултет по Дентална Медицина към Медицински Университет София.Намира се в гр.София ул.Георги Софийски № 3
 
Всеки лекар по дентална медицина бива вписан в БЗС-Български Зъболекарски Съюз,от където получава УИН-Универсален Индентификационен Номер.
 
Лекарите по дентална медицина имат собствен печат и имат правата да изписват рецепти на равно с останалите лекари и техните предписания следва да бъдат изпълявани от магистър-фармацевтите.Често фармацевтите са незапознати за това,което се оказва пречка на лекарите да упражняват пълноправно професията си.
 
Лекарите по дентална медицина имат собствен печат и имат правата да изписват рецепти на равно с останалите лекари и техните предписания следва да бъдат изпъляваниизпълнявани от магистър-фармацевтите.Често фармацевтите са незапознати за това, което се оказва пречка на лекарите да упражняват пълноправно професията си.
Някои от лекарите по дентална медицина притежават [[доктор]]ска научна степен.
 
460

редакции

Навигация