Разлика между версии на „Данни“

Направо към навигацията Направо към търсенето
47 bytes added ,  преди 3 години
м
форматиране: 16x тире, 6 интервала, нов ред (ползвайки Advisor)
(замяна цифри с числа)
м (форматиране: 16x тире, 6 интервала, нов ред (ползвайки Advisor))
'''ДаннитеДанни''' ({{lang-enru|dataна=от|данные – дадени}}, {{lang-ruen|данные – дадениdata}}) са неструктурирани факти за нещо ([[обект]]), които се съхраняват без да се използват. В случай че се появи необходимост, тези данни се използват (обработват) с някаква цел (за намаляване неопределеността на нещото). Преобразуваните данни се превръщат в [[информация]]. Данните често са възприемани като най-ниското ниво на [[абстракция (компютърни науки)|абстракция]], от което [[информация]]та и [[знание]]то произхождат.
 
== Видове данни ==
'''Прости данни''' - – включват числата, [[знаци]]те и [[букви]]те. Те могат да се обработват и съхраняват по всички познати начини. Съхраняват се в релационни [[бази от данни]].
 
'''Сложни данни''' - – включват графика, анимации, аудио и видео данни. Върху тях не могат да се извършват изчисления. Съхраняват се в [[обектно-ориентиран]]и бази от данни.
 
'''Мултимедийни данни''' = прости данни + сложни данни в обща среда.
 
== Форми на представяне на данните ==
Съществуват няколко форми за представяне на данни.
 
=== Символна форма ===
'''[[Символ]]''' – служи за условно обозначаване на някакво понятие, явление или процес. Символите могат да бъдат [[алфавит]], знаци, управляващи, графични, специални и т.н.
 
Символите се [[код]]ират с кодови таблици, като за всеки символ се определя точно определена двоична комбинация, в зависимост от избрания метод за кодиране:
*ASCII - – американски стандартен код за информационен обмен;
*EBCDIC - – разширен двоично-десетичен код;
*Unicode - – универсален код.
 
=== Текст ===
Форма за представяне на данните във вид на последователност от символи, на избран език, съдържателно разглеждана, като едно цяло.
 
 
При писане на програми се използват езици за програмиране.
 
==== Видове текстово представяне ====
* '''[[Текст]]''' - – обикновен текст, чрез който се съставят документи.
* '''[[Телетекст]]''' - – текст, предаван по телевизионната мрежа.
* '''[[Хипертекст]]''' - – свързан чрез ключови думи (хипервръзки) текст, чрез който се създават верижно свързани документи. На тази база се изгражда Web-пространството в Интернет.
* '''Метатекст''' - – текст, който в себе си съдържа данни за собствената структура и съдържание. Явява се основа за бъдещето развитие на Интернет, като семантична мрежа.
 
=== Звукова форма ===
'''[[Звук]]''' - – образуван е от вибрации на въздуха, които съответстват на периодични сигнали със сложна форма. Звуците в природата не са единична синусоидална честота, а набор от много - – сходни и несходни сигнали с различна форма. Всеки звук може да бъде съставен, като се съберат нужните честоти във вярна комбинация.
 
'''Звукова форма''' - – форма за представяне на данните във вид на последователност от битове, получени вследствие на аналого-цифрово преобразуване на реален звук.
 
В зависимост от броя битове, които се заделят за измерване на един квант от звука са възможни 4, 8 и 16 битова форма на представяне на звука.
 
=== Графична форма ===
'''[[Изображение]]''' - – форма на представяне на информацията, предназначена за зрително възприемане. Изображението се явява много нагледна и обемна форма за представяне на информацията. Възприемането му зависи от мозъка на човека и от възможностите на неговите органи на зрение. човек леко оперира със зрителни образи.
 
==== Форми на представяне на изображение ====
'''Растерно изображение''' - – формира се от отделни точки, характеризиращи се с цвят и яркост.
 
'''Векторно изображение''' - – характеризира се с голямо число [[вектор]]и (къси прави), които имат определено направление, [[Цвят (оптика)|цвят]] и [[координати]] на точки, всяка от които има определено направление, цвят и координати на началната и крайна точки.
 
=== Комбинирана форма ===
С развитие на мултимедийните технологии се създаде възможност за изграждане на мултисреда включваща всички форми за представяне на данни. Интеграцията им бе осъществена чрез единна технология за обработка, съхраняване и предаване на данните.
 
== Значение на данни, информация и знание ==

Навигация