Фелипе VI: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 20: Ред 20:
| втори брак =
| втори брак =
| трети брак =
| трети брак =
| династия = [[Борбони]]
| династия = [[Бурбони]]
| баща = [[Хуан Карлос I]]
| баща = [[Хуан Карлос I]]
| майка = [[София Гръцка]]
| майка = [[София Гръцка]]

Версия от 14:30, 26 юли 2017

Фелипе VI
Felipe VI
крал на Испания
Управлениеот 19 юни 2014
Коронация19 юни 2014
НаследилХуан Карлос I
НаследникЛеонор де Борбон и Ортис
Лични данни
Роден
30 януари 1968 г. (1968-01-30) (56 г.)
Пълно имеФелипе Хуан Пабло Алфонсо де ла Сантисима Тринидад и де Тодос лос Сантос де Борбон и Гърция
Подпис
Семейство
ДинастияБурбони
БащаХуан Карлос I
МайкаСофия Гръцка
БракЛетисия Ортис
Потомципринцеса Леонор (наследница на трона) и принцеса София
Фелипе VI
Felipe VI
в Общомедия

Фелипе VI е настоящият крал на Испания от 18 юни 2014 г. Наследява испанската корона след абдикацията на баща му крал Хуан Карлос I.

Роден е в Мадрид на 30 януари 1968 г. като Фелипе Хуан Пабло Алфонсо де ла Сантисима Тринидад и де Тодос лос Сантос де Бурбон и Гресия (Шаблон:Lang-es). Той е единствен син на крал Хуан Карлос I и кралица София Гръцка. Фелипе е третото дете в семейството на родителите си, които имат 2 по-големи дъщери – инфантите Елена и Кристина. При неговото раждане баща му все още не е крал на Испания. Фелипе продължава мъжката линия на унаследяване на испанския престол.

Началното си образование Фелипе завършва в училището Санта Мария де ла Розалес. Продължава образованието си в колежа Lakefield College School в Онтарио, Канада. Завършва „Право“ в Автономния университет на Мадрид и получава магистърска степен по „Международни отношения“ от Джорджтаунския университет в гр. Вашингтон.

От 18 юни 2014 г. е крал на Испания след абдикацията на баща му Хуан Карлос I в негова полза. Церемонията по коронацията приема формата на прокламация. Никой чуждестранен държавник не е поканен поради икономическата криза в страната.

Първото голямо предизвикателство пред Фелипе VI е да рехабилитира монархията в момент, когато много испанци искат провеждане на референдум относно формата на управление[1].

Семейство

Фелипе Испански със съпругата си Летисия (2010)

На 1 ноември 2003 г. Дон Фелипе се сгодява за журналистката Летисия Ортис. Въпреки че има развод зад гърба си, годеницата на испанския престолонаследник получава одобрението на испанското общество като модерна жена – независима, културна и отдадена на професията си. На 22 май 2004 г. Фелипе и Летисия се венчават в мадридската катедрала Алмудена. Церемонията е излъчена на живо по телевизията и е наблюдавана от над 25 милиона зрители в Испания и от милиони хора по света.

Фелипе и Летисия имат 2 дъщери:

  • инфанта Леонор де Тодос лос Сантос де Бурбон Ортис (родена на 31 октомври 2005 г. в Мадрид, кръстена на 14 януари 2006), която е първа в листата на унаследяване на испанския престол след баща си;
  • инфанта София де Тодос лос Сантос де Бурбон Ортис (родена на 29 април 2007 г. в Мадрид, кръстена на 15 юли 2007), с кръстник Константин Сакскобургготски – син на бившия цар Симеон II от България.

Обсъжда се промяна в испанската конституция от 1978 г., която да премахне предимството на мъжете пред по-големите им сестри при наследяването на испанския престол.

Източници

  1. King Felipe VI calls for 'new Spain' as he is sworn in // BBC News. „Би Би Си“, 18 юни 2014. Посетен на 18 юни 2014. (на английски)
  • Felipe, Internationales Biographisches Archiv 50/2013, Munzinger-Archiv

Външни препратки