Разлика между версии на „Данък“

Направо към навигацията Направо към търсенето
28 bytes added ,  преди 4 години
м
м (Disambiguated: падежПадеж (финанси))
# ''Данъчен кредит'' – елемент в данъчната област, който не присъства във всички видове данъци. Данъчен кредит е законово дължим и платен данък, който при определени обстоятелства става недължим и подлежи на връщане. Данъчен кредит е най-характерен за [[ДДС]] и за [[акциз]]. Производителят няма право на данъчен кредит.
# ''Данъчен период'' – обикновено е [[календарна година]]. При опрделен вид данък може да бъде и друг срок. При завършване на годината лицата са задължени за внесат дължимия данък. Това е характерно за подоходното облагане. При други видове данъци срокът е по-къс. При [[акциз]]а е 15 дни. Когато дадена стопанска организация е създадена след началото на [[календарна година|календарната година]] първия ѝ данъчен период е от времето на създаване до края на [[календарна година|календарната година]]. За ден на създаване се смята денят, в който тя е регистрирана. Когато това е след 01.12 данъчният период е следващата [[година]]. При преобразуване за данъчен период се смята времето от началото на [[година]]та до деня на завършване на [[преобразуване]]то, респективно [[ликвидация]]та.
# ''Данъчна преференция'' – Данъчните преференции (още наричани данъчни привилегии) се предвиждат в законодателството и се предоставят на отделни категории данъкоплатци, включително и като възможност да не се заплаща данък. Те не носят индивидуален характер, а се отнасят до хора с ниски доходи, инвалиди и др. Привилегиите се ползват за намаляване размера на данъчното задължение и за отсрочка или разсрочка на [[Падеж (финанси)|падеж]]а. Подразделят се на:
::* преотстъпване на данъка,
::* необлагаеми доходи.

Навигация