Разлика между версии на „Колоездене“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Добавих връзка към БКС и сайт за облекло и дописах характерни особености в колоездачното облекло.
м (→‎top: -, replaced: [съпротивление] → [Съпротивление на въздуха|съпротивление] редактирано с AWB)
(Добавих връзка към БКС и сайт за облекло и дописах характерни особености в колоездачното облекло.)
Най-популярни са състезанията с така наречените „[[велосипед#Шосеен велосипед|шосейни велосипеди]]“. Това са [[велосипед]]и с олекотена конструкция и тънки гуми за по-малко [[Съпротивление на въздуха|съпротивление]] и по-висока [[скорост]]. Състезателите носят [[Велосипедна каска|каски]] и екипи, който подобряват [[аеродинамика]]та на велосипедиста. Състезанието се провежда на открит терен на голямо разстояние (обикновено около 150 – 200 километра) и има много участници. Провеждат се общи стартове и бягания по часовник (обикновено на малко по-късо разстояние), индивидуални и отборни състезания.
 
Съществува Световна купа, за която се провеждат състезания през цялата година на различни места. Най-престижното състезание е [[Обиколката на Франция]] (''Тур дьо Франс''). Провежда се в края на месец юли и е съставено от 20 етапа из цяла [[Франция]] (при някои от етапите маршрутът излиза в съседните страни — [[Белгия]], [[Испания]]). Освен 'Тур дьо Франс' популярни са 'ДЖиро' ([[Обиколка на Италия|Обиколката на Италия]]) и 'Вуелта' ([[Обиколка на Испания|Обиколката на Испания]]). В България, колоездачните състезания и обиколки се контролират от Български Колоездачен Съюз ([http://bcu.bg/ БКС]). [https://e-doltcini.com/bg/ Облекло за колоездене] ушито в [[България]], се предлага от Долчини. Професионалното облекло за колоездене се дели на зимно и лятно облекло. Характерна черта в колоездачните клнове е дунапренова подложка пришита от вътрешната страна на седалишната част. При горните дрехи на колоездачите пък, характерна черта са задните джобове в които колоездачите пъхат връхно яке или яке за дъжд и отново запазват айродинамичната си стойка, без допълнителните дрехи да им пречат по време на колоездене.
 
Популярни са и състезанията на писта, в които участват „[[велосипед#Пистов велосипед|пистови велосипеди]]“ ([[Олимпийски игри|олимпийска дисциплина]]). Провеждат се на наклонена овална писта най-често на закрито. Велосипедите са с олекотена конструкция, без [[спирачка|спирачки]] и скорости като има специални добавени части за подобряване на аеродинамичната стойка на колоездача. [[Скорост]]та достига до 75 км/ч. Някои от дисциплините са 200 метра летящ старт, други дисциплини са скрач, италианско преследване, отборно каране, 1000 метра, бързина
Анонимен потребител

Навигация