Автомоделизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Допълване на информация
Редакция без резюме
Ред 12: Ред 12:
'''Неупрявлявани модели''' - тези модели се появяват в момента когато електромоторите стават общо достъпни и губят популярност когато радио управляваните модели стават достъпни за повече хора. При състезанията с тях целта е се движат по правя линия. Тук може да се добавят и гравитационите модели. Популярни са най-вече в Америка. Представляват полукопия изработени от дърво. Състезанията с тях се провеждат на специални наклонени писти.
'''Неупрявлявани модели''' - тези модели се появяват в момента когато електромоторите стават общо достъпни и губят популярност когато радио управляваните модели стават достъпни за повече хора. При състезанията с тях целта е се движат по правя линия. Тук може да се добавят и гравитационите модели. Популярни са най-вече в Америка. Представляват полукопия изработени от дърво. Състезанията с тях се провеждат на специални наклонени писти.


'''[[wikipedia:Tether_car|Кордови модели (Tether car)]]''' - Тези модели губят своята популярност с навлизането на радио управляваните модели, макар че все още имат своите привърженици. При тях се развиват едни от най високите скорости сред всички автомодели. Световния рекорд в клас WMCR V (10 cm³) е 344.959 км в час. Техния вид се определя единствено от целта за постигане на максимална скорост и с нищо не приличат на действителните автомобили. Само в отделни класове те са копия или имат прилика с тях. Тяхното задвижване е предимно с двигатели с вътрешно горене. Движат се по кръгли писти, като са закачени към центъра с корда откъдето идва името им.
'''Кордови модели (Tether car)''' - Тези модели губят своята популярност с навлизането на радио управляваните модели, макар че все още имат своите привърженици. При тях се развиват едни от най високите скорости сред всички автомодели. Световния рекорд в клас WMCR V (10 cm³) е 344.959 км в час. Техния вид се определя единствено от целта за постигане на максимална скорост и с нищо не приличат на действителните автомобили. Само в отделни класове те са копия или имат прилика с тях. Тяхното задвижване е предимно с двигатели с вътрешно горене. Движат се по кръгли писти, като са закачени към центъра с корда откъдето идва името им.


'''[[wikipedia:Slot_car|Slot car]]''' - В България този вид модели са наричани "Миниатюрни пистови модели" или според някой възрастни моделисти "Кабинетни модели". Това са модели с купета изработени най-вече от пластмаса, макар че се срещат такива от дърво, метал и хартия. Задвижвани са от електромотори, захранени през пистата, като за всяка кола има отделен улей. Контрола на скоростта става чрез устройство базирано на променливо съпротивление. Вече не са новост и дигитални такива контролери. След 2000 година се появиха и дигитално управлявани коли. При тях могат да се движат няколко модела в един улеи, като на места е възможно смяна на улея. Състезанията се провеждат на различни по големина писти. Варират от такива за над 12 модела едновременно, до такива за един модел при който се наподобяват рали състезания. Самите модели варират от точни копия както при стендовите модели до полукопия при най-бързите класове. Все по-голяма популярност набират прокси състезанията. При тях моделите се изпращат до организатора на състезанието, който провежда самите ходови тестове и извършва класиране според различни показатели и след което връща моделите обратно. В България тези модели губят своята популярност в началото на 90 години на 20 век, макар че в момента има няколко клуба който провеждат регулярни шампионати.
'''Slot car''' - В България този вид модели са наричани "Миниатюрни пистови модели" или според някой възрастни моделисти "Кабинетни модели". Това са модели с купета изработени най-вече от пластмаса, макар че се срещат такива от дърво, метал и хартия. Задвижвани са от електромотори, захранени през пистата, като за всяка кола има отделен улей. Контрола на скоростта става чрез устройство базирано на променливо съпротивление. Вече не са новост и дигитални такива контролери. След 2000 година се появиха и дигитално управлявани коли. При тях могат да се движат няколко модела в един улеи, като на места е възможно смяна на улея. Състезанията се провеждат на различни по големина писти. Варират от такива за над 12 модела едновременно, до такива за един модел при който се наподобяват рали състезания. Самите модели варират от точни копия както при стендовите модели до полукопия при най-бързите класове. Все по-голяма популярност набират прокси състезанията. При тях моделите се изпращат до организатора на състезанието, който провежда самите ходови тестове и извършва класиране според различни показатели и след което връща моделите обратно. В България тези модели губят своята популярност в началото на 90 години на 20 век, макар че в момента има няколко клуба който провеждат регулярни шампионати.


'''Радиоуправлявани модели''' - Това са модели управлявани от дистанция с радио апаратура. Задвижвани са с електромотори или такива с вътрешно горене. Моделите варират от такива който нямат възможност за ремонт и регулиране до такива в който всяка една част може да бъде подменена и многоброни настройки по окачването и силовото предаването. [[Автомоделни състезания|Състезанията]] с тях най-често са с масов старт на писта с твърда (най-често асфалт) или мека (земя) писта. Провеждат се такива с единичен старт който наподобяват рали състезание или трял трасе.
'''[[Радиоуправляем автомобилен модел|Радиоуправлявани модели]]''' - Това са модели управлявани от дистанция с радио апаратура. Задвижвани са с електромотори или такива с вътрешно горене. Моделите варират от такива който нямат възможност за ремонт и регулиране до такива в който всяка една част може да бъде подменена и многоброни настройки по окачването и силовото предаването. [[Автомоделни състезания|Състезанията]] с тях най-често са с масов старт на писта с твърда (най-често асфалт) или мека (земя) писта. Провеждат се такива с единичен старт който наподобяват рали състезание или трял трасе.


== Модели, мащаби и материали ==
== Модели, мащаби и материали ==

Версия от 09:42, 23 август 2017

Автомоделизмът съществува, откакто съществуват автомобилите. По същество това са или копия на реални автомобили, или умалени модели на прототипи. Направата на такива модели служи за най-разнообразни цели: от научни – за изпробване в аеродинамични тунели и за визуална проверка на нови проекти, до занимания на любители в свободното време.

Моделизмът води началото си от детските играчки и естествено се свързва основно с тях. Хобито „автомоделизъм“ се радва на голям интерес, освен сред децата, и сред техните родители.

Видове модели

Варират от статични (стендови модели) до такива с радиоуправление. Сложността на моделите също варира в много големи граници: от почти елементарни – подходящи за малки деца, до модели с висока сложност (двигатели с вътрешно горене, скоростни кутии, диференциали, окачване), както при големите автомобили. Има различни видове: buggy – най-малък, truggy, monster – най-голям, както и видове offroad. Точността на предаване на оригналите варира от много голяма (стендови модели) до такива който са създадени единствено за постигане на по-добри резултати при ходовите изпитания (кордови модели).

Diecast - това са модели изработени от предимно от метал и пластмаса. Те са предимно статични, но има и такива с пружинни механизми или инерционно задвижване. Продават се сглобени, макар че комплекти за сглабяне са се продавали винаги. От този вид модели се интересуват предимно колекционери. В тази група попадат и моделите предназначени за деца.

Стендови модели - тези модели се изработват предимно от предварително изработени китове, но има ентусиасти който изработват своите модели от нула. Материалът от който се изработват най-често е пластмаса, било то полистирол или смола, но има и такива от метал. В миналото са използвали дърво. Много често моделистите използват допълнителни метални и гумени детайли. В тази група попадат и изработените изцяло от хартия модели.

Неупрявлявани модели - тези модели се появяват в момента когато електромоторите стават общо достъпни и губят популярност когато радио управляваните модели стават достъпни за повече хора. При състезанията с тях целта е се движат по правя линия. Тук може да се добавят и гравитационите модели. Популярни са най-вече в Америка. Представляват полукопия изработени от дърво. Състезанията с тях се провеждат на специални наклонени писти.

Кордови модели (Tether car) - Тези модели губят своята популярност с навлизането на радио управляваните модели, макар че все още имат своите привърженици. При тях се развиват едни от най високите скорости сред всички автомодели. Световния рекорд в клас WMCR V (10 cm³) е 344.959 км в час. Техния вид се определя единствено от целта за постигане на максимална скорост и с нищо не приличат на действителните автомобили. Само в отделни класове те са копия или имат прилика с тях. Тяхното задвижване е предимно с двигатели с вътрешно горене. Движат се по кръгли писти, като са закачени към центъра с корда откъдето идва името им.

Slot car - В България този вид модели са наричани "Миниатюрни пистови модели" или според някой възрастни моделисти "Кабинетни модели". Това са модели с купета изработени най-вече от пластмаса, макар че се срещат такива от дърво, метал и хартия. Задвижвани са от електромотори, захранени през пистата, като за всяка кола има отделен улей. Контрола на скоростта става чрез устройство базирано на променливо съпротивление. Вече не са новост и дигитални такива контролери. След 2000 година се появиха и дигитално управлявани коли. При тях могат да се движат няколко модела в един улеи, като на места е възможно смяна на улея. Състезанията се провеждат на различни по големина писти. Варират от такива за над 12 модела едновременно, до такива за един модел при който се наподобяват рали състезания. Самите модели варират от точни копия както при стендовите модели до полукопия при най-бързите класове. Все по-голяма популярност набират прокси състезанията. При тях моделите се изпращат до организатора на състезанието, който провежда самите ходови тестове и извършва класиране според различни показатели и след което връща моделите обратно. В България тези модели губят своята популярност в началото на 90 години на 20 век, макар че в момента има няколко клуба който провеждат регулярни шампионати.

Радиоуправлявани модели - Това са модели управлявани от дистанция с радио апаратура. Задвижвани са с електромотори или такива с вътрешно горене. Моделите варират от такива който нямат възможност за ремонт и регулиране до такива в който всяка една част може да бъде подменена и многоброни настройки по окачването и силовото предаването. Състезанията с тях най-често са с масов старт на писта с твърда (най-често асфалт) или мека (земя) писта. Провеждат се такива с единичен старт който наподобяват рали състезание или трял трасе.

Модели, мащаби и материали

Най-често срещани мащаби на моделите са 1:12, 1:18, 1:24, 1:39, 1:43, 1:64, 1:87, а в България – 1:8, 1:10. Моделите на автомобили най-общо казано се колекционират според марка (на истинския автомобил), производител на модела и / или мащаб. В немскоговорещите страни доминират мащаб 1:87 (Размер H0), 1:43 (Следа 0) и 1:18. В областта на Производствените (строителни машинни, камиони и автобуси) е широко разпространен мащабът 1:50 (произвеждани напр. от Conrad, NZG, Joal, Tekno, Corgi usw.). Произходът на мащаба 1:24 са САЩ, където предимно се колекционира и до днес. От около 2003 г. И в Германия е нараснало значително търсенето на модели в мащаб 1:24 - най-вече в резултат на сегашната тенденция към тунинговани модели (напр. на Jada), които се предлагат предимно в мащаб 1:24. Моделите на автомобили се предлагат предимно изработени и сглобени. Най-голяма детайлност се постига без съмнение в моделите 1:18. Това са и моделите с най-много функции (врати, багажници и капаци на двигатели често могат да се отварят, колелата могат да завиват и т.н. Производители: Minichamos, AutoArt, Kyosho, Ertl, Yat Ming, CMC, Norev, Revell, Sun Star, Bburago, Hot Wheels,Matchbox, Maisto, Welly, Ricko, Motor Max, Exoto, Solido, Universal Hobbies, UT Models, Jadatoys, Highway 61, Dickie-Schuco, Abrex, IXO, Schabak, Norev.

1:43 е мащабът с май-голям избор на модели, а също и с най-голямата общност на колекционери. Той се счита за (така наречения) международен мащаб на колекционерите и в същност се произвежда и събира почти навсякъде по света. През 1970-те и 80-те години 1:43 се предлагаше предимно като „играчки“, напр. от Gama и Solido. Много интересни и по-висококачествени модели имаше през 90-те години най-вече само в малки серии или като кит (комплект) от определени производители. Вероятно едновременното предлагане на моделчета автомобили с излизането на пазара на новите автомобилни модели е повлияло положително на мащаба 1:43. Качеството на формите и степента на подробност в сравнение с модела в мащаб 1:1 през последните 10 до 15 години значително нараснаха, не на последно място благодарение на подобряване на възможностите на промишленото производство.

Наричаните най-общо автомобили "Matchbox” в мащаб приблизително 1:64 (т.н. автомобили-играчки грубо варират между 1:52 и 1:67) се ползват с много голяма популярност сред децата. Ето защо те, чийто части обикновено са изработени от метал и пластмаса, най-често са плод на въображението. Разбира се има и модели доста сходни с оригинала. Големи производители са напр. Siku, Matchbox, Hot Wheels и Majorette. Една основна разлика в сравнение с моделите в мащаб 1:43 е в това, че на предния план стои целта децата да играят с количката а не точността на детайла. Така при Matchbox, Siku, и т.н. автомобилите по принцип се движат, което значи, че колелата се въртят. При 1:43 моделите това не е задължително условие. При моделите на Resin често изобщо не е възможно колелата да се въртят или те са с много крива повърхност и подскачат.

Мащабът 1:87 се колекционира главно в немскоговорещите страни. От Германия са и повечето производители на модели в този размер. Модели 1:87 (Следа H0) са изработени най-често от пластмаса. От 2000 г. насам някои модели са метални. Производителите Brekina, Busch, Herpa, Rietze и Wiking са само няколко представители на този важен клон. Друго мащаби, които трябва да се упоменат са 1:8, 1:12, 1:32 (особено селскостопански модели), 1:64, 1:120 (Следа TT) und 1:160 (Следа N).

В световен мащаб има повече от сто едросерийни производители на автомобилни модели плюс безброй производители на малки серии. Това са малки серии (10 до 100 бройки), като често моделът е направена от смола, а не като при едросерийните производители от пластмаса или метал. Каросерията е направена от метал (но и тук има изключения), а допълнителните части (стъкла, фарове, гуми, чистачките и т.н.) обикновено са изработени от пластмаса. Моделите на състезателни автомобили най-често са с допълнителни етикети, за да оформят автентичния състезателен вид.

В допълнение е разпространен мащабът 1:24 за сглобяеми модели от пластмаса или смола. Тук са преди всичко модели на японската фирма Tamiya и Revell.

Автомоделизма в България

Спорта се развива в България още от края на 60-те години когато започва масово изграждането на клубове по автомоделизъм в почти цялата страна. Тези клубове полагат силни основи на спорта който и до ден днешен се радва на силен интерес. В България вече има редици новопостроени асфалтови и макадамови писти за радио управлявани модели, които служат за провеждане на официални състезания.

Спорта в страната се ръководи от Българската Федерация по Автомоделен Спорт която е призната и регистрирана в Министерството на младежта и спорта.

Националните шампионати включват почти всички възможни класове и размери на модели със задвижване на двигатели с вътрешно горене или електрическо. Страната е домакин и на кръг от Европейския трофей на оф-роуд писта в местността Леденика край гр. Враца.

Марки

Някои от водещите марки в автомоделизма са:

  • Kyosho
  • Mugen
  • HPI
  • Tamiya
  • Traxxas
  • Team Associated
  • Team Magic
  • Thunder Tiger
  • Cen Racing
  • Himoto
  • Hot Bodies
  • Serpent
  • LPR racing

Вижте също

Външни връзки