Бойно поле: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
ShockD премести страница „Бойно поле“ като „Бойно поле (WWE)
 
Редакция без резюме
 
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Albrecht altdorfer, battaglia di isso 02.JPG|мини|''[[Битка при Иса|Битката при Иса]]'' от [[Албрехт Алтдорфер]]. Тук бойното поле е представено като неравна земя между планини, пред стените на [[Иса (град)|Иса]] в [[Киликия]]. Истинското местоположение на сражението се обсъжда от историците.]]
#пренасочване [[Бойно поле (WWE)]]

'''Бойно поле''', също '''полесражение''' и '''поле на военни действия''', е мястото на настояща или историческа [[битка]], включваща [[сухопътни войски]]. Обикновено се счита за точката на контакт между опониращите сили, въпреки че битките включват войски, покриващи обширни географски райони. Въпреки че терминът внушава, че битките типично се водят на поле, той също така важи за всеки вид терен, на който се води битка. Терминът, също така, може да има правно значение и бойните полета имат значителна историческа и културна стойност – бойното поле се определя като „място, където се тестват идеали и преданост“.<ref>Veronica Fiorato, Anthea Boylston, Christopher Knüsel, ''Blood Red Roses: The Archaeology of a Mass Grave from the Battle of Towton AD 1461'' (2007), с. 3</ref> Понякога бойните полета се запазват като места с историческа значимост.

Съвременната военна теория и доктрина е променила разбирането за бойно поле като такова, включващо многообразно възприятие на всички фактори, влияещи върху хода на битката, и концептуализирано като ''бойно пространство''.

Възникването на битка на определено място може да е изцяло случайно. Обикновено, обаче, местоположението се избира целенасочено, когато командирът на едната страна се опита да започне атака на благоприятен терен или когато позиционира войските си на терен, подходящ за защита, в случай че очаква атака.

== Източници ==
<references/>

[[Категория:Военно дело]]

Текуща версия към 00:16, 25 август 2017

Битката при Иса от Албрехт Алтдорфер. Тук бойното поле е представено като неравна земя между планини, пред стените на Иса в Киликия. Истинското местоположение на сражението се обсъжда от историците.

Бойно поле, също полесражение и поле на военни действия, е мястото на настояща или историческа битка, включваща сухопътни войски. Обикновено се счита за точката на контакт между опониращите сили, въпреки че битките включват войски, покриващи обширни географски райони. Въпреки че терминът внушава, че битките типично се водят на поле, той също така важи за всеки вид терен, на който се води битка. Терминът, също така, може да има правно значение и бойните полета имат значителна историческа и културна стойност – бойното поле се определя като „място, където се тестват идеали и преданост“.[1] Понякога бойните полета се запазват като места с историческа значимост.

Съвременната военна теория и доктрина е променила разбирането за бойно поле като такова, включващо многообразно възприятие на всички фактори, влияещи върху хода на битката, и концептуализирано като бойно пространство.

Възникването на битка на определено място може да е изцяло случайно. Обикновено, обаче, местоположението се избира целенасочено, когато командирът на едната страна се опита да започне атака на благоприятен терен или когато позиционира войските си на терен, подходящ за защита, в случай че очаква атака.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Veronica Fiorato, Anthea Boylston, Christopher Knüsel, Blood Red Roses: The Archaeology of a Mass Grave from the Battle of Towton AD 1461 (2007), с. 3