Битка при Джуранли: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
1 съкращение при използване на шаблон
Редакция без резюме
Ред 2: Ред 2:
|име= Битка при с. Джуранли
|име= Битка при с. Джуранли
|конфликт= [[Руско-турска война (1877-1878)]]
|конфликт= [[Руско-турска война (1877-1878)]]
|картина=
|картина=
|описание=
|описание=
|период= 19 / [[31 юли]] [[1877]]
|период= 19 / [[31 юли]] [[1877]]

Версия от 06:26, 25 август 2017

Битка при с. Джуранли
Руско-турска война (1877-1878)
Информация
Период19 / 31 юли 1877
Мястос.Джуранли (дн. с.Калитиново)
Резултатпобеда за Русия
ТериторияБалкански полуостров
Страни в конфликта
Русия Османска империя
Командири и лидери
генерал-лейтенант Йосиф Гурко Реуф паша
Сили
Преден отряд
Българско опълчение
Новозагорски османски отряд
Жертви и загуби
420 убити и ранениок. 1 200 убити и ранени

Битката при с. Джуранли (дн. с. Калитиново) на 19 / 31 юли 1877 г. е от движение и с висока степен на маневреност.

Част от усилията на Предния руски отряд да обезсили втората по численост османска групировка в Южна България - Новозагорския османски гарнизон, и да не недопусне неговото съединяване с Централната османска армия за битката при Стара Загора.

Битка при Джуранли

Разположение на силите

След победата при Нова Загора, командирът на Предния руски отряд генерал-лейтенант Йосиф Гурко решава да преследва и отслаби основните сили на Новозагорския османски гарнизон (12 табура, 1 ескадрон, 4 батареи и 400 черкези). Под командването на Реуф паша турските сили излизат от Нова Загора на 17 / 29 юли и се насочва към с. Арабаджикьой (дн. Коларово), за да се присъединят към Централната османска армия на Сюлейман паша и да участват в битката при Стара Загора.

При с. Карабунар (дн. Подслон) водят бой с руската дясна колона на Предния отряд, която се движи от Стара Загора към Нова Загора (атакуван на следващия ден). На 18 / 30 юли Реуф паша продължава движението си към Стара Загора. По пътя отново влиза в бой с части на дясната колона (в състава са и дружини на Българското опълчение) и остава да нощува при с. Джуранли (дн. с. Калитиново).

Бой на 19 / 31 юли

Паметникът при с. Калитиново

Около 6 часа на 19 / 31 юли Реуф паша е атакуван от авангарда на Предния руски отряд (полковник Курнаков), спира похода си към Стара Загора и преустройва силите си с фронт на изток. Заема позиция на около 1,5 км. южно от шосето Стара Загора - Нова Загора, преминаваща по края на 2-те горички пред с. Джуранли и опираща с десния си фланг на 3-та горичка. Незабавно е атакуван от развърналия се преден ешелон на руския Преден отряд (генерал-майор Борейша). Боят е ожесточен с атаки и контраатаки. Опитът на Киевския хусарски полк за атака откъм тила е спрян от турската артилерия.

Към 11 часа османските сили са атакувани от пристигналия и развърнал се северно от частите на генерал-майор Борейша втори ешелон на Предния руски отряд (IV-та стрелкова бригада, генерал-майор Адам Цвецински). В тази обстановка пристигат и изпратените от Стара Загора и с. Аладаалии (дн. Васил Левски) Астрахански конен полк, Киевски конен полк и батарея. Атакуват тила и левия фланг на противниковата позиция.

Притиснатият Реуф паша заповядва отстъпление към с. Карабунар (дн. Гълъбово). Около 14 часа руската кавалерия спира преследването и се насочва към Стара Загора, но поради изоставане на пехотата и артилерията не се намесва във водения при града ожесточен бой. Руски загуби: 420 убити и ранени. Турски загуби: ок. 1200 убити и ранени, като силите на Реуф паша са значително отслабени и отклонени от Стара Загора.

След неуспеха при Стара Загора и успехите при Нова Загора и с. Джуранли Предният руски отряд заема отбранителна позиция на Шипченския проход.

Източници

  • Георгиев Георги, Освободителната война 1877-1878, Енциклопедичен справочник, ДИ "П. Берон", София, 1986, с. 57