Разлика между версии на „Луи IX“

Направо към навигацията Направо към търсенето
2 байта изтрити ,  преди 3 години
Fix: грешен интервал в препратка редактирано с AWB
(руски кавички -> български кавички редактирано с AWB)
(Fix: грешен интервал в препратка редактирано с AWB)
 
==Ранни години ==
Луи е четвъртото дете на [[Луи VIII (Франция)|Луи VIII ]] и на [[Бланш Кастилска]]. Тъй като по-големите му братя и сестри умират още в ранна детска възраст, той е подготвен за престолонаследник. Множество учители му преподават библейска история, география и религия. Обучен е да язди и стреля превъзходно. Майка му е особено активна във възпитаването на характера му, който е изключително буен и често невъздържан. Красив и изящен, Луи се интересува в младостта си от разни рицарски забави.
 
Когато баща му наследява [[Филип II (Франция)|Филип II]] на престола през [[1223]] г. дългогодишният конфликт между династията на [[Капетинги]]те и [[Плантагенети]]те все още не е разрешен, но към момента е във временно затишие, тъй като английският крал [[Хенри III (Англия)|Хенри III]] не е готов да възобнови войната. На юг от [[Франция]] бушува Албигойската война на еретиците, а в страната съществува напрежение между някои от висшите аристократи и краля. [[Луи VIII (Франция)|Луи VIII]] до голяма степен успява да овладее тези външни и вътрешни проблеми, но ненадейно умира през 1226 година при завръщането си от успешен поход срещу графа на Тулуза.
 
Успешна се оказва и офанзивата срещу Тулузкия граф Раймонд VII, който капитулира пред кралската войска при [[Лангедок]]. На [[11 април]] [[1229]] г. е подписан Парижкият мирен договор, според който дъщерята на Раймонд VII се омъжва за брата на Луи - Алфонс, като след тяхната смърт областта Лангедок остава в кралския домен. По този начин Луи и Бланш прекратяват Албигойската война. Като политически дебют това е изключителен успех.
[[файл:Bataille de Taillebourg par Paul Lehugeur - St Louis.jpg|thumb|gauche|280px|''Битката при Taillebourg'' ]]
Проблемът с владените от Плантагенетите земи във Франция обаче остава. Английският крал Хенри III се опитва да върне владенията на своите предци (областта около Харона). Подкрепян от Пиер Моклерк, [[Хенри III (Англия)|Хенри III]] акостира в Бретон и предприема поход в Западна Франция. Луи IX, тогава едва 15-годишен, застава начело на армията, заповядва да се възстанови крепостта в Ангър и се насочва към [[Нант]], където се установява английската войска. Всъщност битка не се осъществява два дни, но Луи удържа блестяща победа при Талебург (1242).
 

Навигация