Международни ученически олимпиади: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
'''Международните ученически олимпиади''' са група международни съревнования на ученици в гимназиална възраст, провеждани обикновено ежегодно по ред учебни дисциплини.
'''Международните олимпиади''' са група ежегодно провеждащи се интернационални съревнования на ученици в гимназиална възраст по ред академични дисциплини. В олимпиадите участват [[отбор]]и от по 4-6 [[ученик]]а от различни страни, които са се представили най-добре на съответните национални олимпиади. Изключение от това правило е олимпиадата по лингвистика, която допуска няколко отбора от една страна. В момента има 12 международни научни олимпиади, заедно с 5 международни езикови:
 
'''Международните олимпиади''' са група ежегодно провеждащи се интернационални съревнования на ученици в гимназиална възраст по ред академични дисциплини. В олимпиадите участват [[отбор]]иотбори от по 4-6 [[ученик]]а от различни страни, които са се представили най-добре на съответните национални олимпиади. Изключение от това правило е олимпиадата по лингвистика, която допуска няколко отбора от една страна. В момента има 12 международни научни олимпиади, заедно с 5 международни езикови:
 
В момента има 17 международни олимпиади:
* [[Международна математическа олимпиада]] (IMO, от 1959 г.; не се провежда през 1980 г.)
* [[Международна олимпиада по физика]] (IPhO, от 1967 г.; не се състоява през 1973, 1978 и 1980 г.)
* [[Международна олимпиада по румънски език]]
 
Общата цел на тези олимпиади е да се популяризира [[наука]]та, да се даде шанс на талантливи ученици и да се сравнят образователните системи на отделниучастващите страни. Нивото на заданията е много високо. Доброто представяне на такава олимпиада дава възможност за постъпване в което и да е висше учебно заведениеучилище по света.
 
== Външни препратки ==
 
{{Международни олимпиади}}
 
[[Категория:Международни ученически олимпиади| ]]

Навигация