Разлика между версии на „Джон Дън“

Направо към навигацията Направо към търсенето
3 байта изтрити ,  преди 3 години
м
whitespaces
м (whitespaces)
 
== Кариера и зрели години ==
Дън е избран за член на [[Камара на общините (Англия)|парламента]] от избирателния район Бракли през [[1602]] г., но този пост не е платен и той с мъка изхранва семейството си, разчитайки главно на богати приятели. Модните тогава кръжоци по поезия му позволяват да търси благодетелство и много от стихотворенията му са написани за богати приятели или благодетели, особено за сър [[Робърт Дрюри]], който става основният благодетел на Дън през 1610 г. и с когото Дън посещава [[Амиен]] и [[Париж]] през [[1611]] г., връщайки се през [[Германия]]. За сър Робърт Дън пише двете си ''Годишнини'', ''Анатомия на света'' (1611 г.) и ''За напредъка на душата'' (1612 г.). Точните причини за напускането от Дън на [[Католическа църква|Католическата църква]] не са ясни, но се знае, че Дън е бил във връзка с крал [[Джеймс I (Англия)|Джеймс I]] и през 1610 и 1611 г. пише две антикатолически стихотворения ''Псевдомъченик'' (целящо да убеди католиците да дадат Клетвата за превъзходство) и ''Игнатий и неговият конклав'' (сатира на йезуитите). Макар Джеймс да е доволен от творбите на Дън, той отказва да го върне в съда, а вместо това му препоръчва да бъде ръкоположен. Дън отначало изпитва неохота за заемане на такава длъжност, но накрая се поддава на желанията на краля и е ръкоположен като свещеник от [[Англиканска църква |Англиканската църква]] на [[23 януари]] [[1615]] г.
 
[[Картинка:Donne-shroud.png|мини|200px|Няколко месеца преди смъртта си Дън поръчва този портрет, както той очаква да изглежда, когато възкръсне от мъртвите, за да бъде съден на Страшния съд. Той го окачва на стената, за да му напомня смъртта.]]
 
Дън става кралски капелан (свещеник) към края на 1615 г. и преподавател по богословие в Линкълнс Ин през 1616 г. Съпругата му умира на 15 август 1617 г., пет дни след като ражда мъртвородено, тяхното дванадесето дете за седемнадесетгодишен брак. Дън дълбоко скърби за смъртта ѝ и не се жени повторно, нещо необичайно за епохата, особено като се има предвид голямото семейство, за което трябва да се грижи. През 1618 г. получава докторат по богословие от Кеймбриджкия университет. По-късно през 1618 г. става личен свещеник на виконта на Донкастър, който е изпратен на посланичество в Германия, което цели да посредничи между католическия император и неговите [[протестантство|протестантски]] поданици от [[Бохемия]]. Дън се връща в Англия през 1620 г. През 1621 г. Дън става декан на [[катедралата Сейнт Полс]], водещ (и добре платен) пост в Англиканската църква, който заема до смъртта си през 1631 г. През този период умира дъщеря му Луси на 18-годишна възраст. През 1623 г. най-възрастната му дъщеря Констанс се омъжва за 58-годишния актьор Едуард Алейн, станал известен с изобразяването на героите на [[Кристофър Марлоу]] още преди смъртта на драматурга. В края на ноември и началото на декември 1623 г, страда от почти фатална болест, която е или тиф, или грип с последвала седемдневна треска. По време на възстановяването си пише редица размишления и молитви за здравето, болката и болестта, публикувани в книга през 1624 г. под заглавието ''Молитви при неочаквани случаи'', XVII-ата от които по-късно става известна за изразите „никога не питай за кого бие камбаната; тя бие за теб“ и „никой човек не е остров“. През 1624 г. става викарий на Сейнт Дънстънс-ин-дъ-Уест, а след смъртта на крал Джеймс на [[27 март]] [[1625]] г. Дън чете проповед по случая пред новия крал [[Чарлс I]], комуто става кралски капелан. Печели си репутация като впечатляващ, красноречив проповедник и 160 от проповедите му са публикувани през 1640, 1649 и 1660 г. През февруари 1631 г. изнася известната си проповед ''Дуел със смъртта'' в двореца Уайтхол пред крал Чарлс, а последната му творба е ''Химн за Господ, моя Господ, в моята болест''. Умира на [[31 март]] [[1631]] г., вероятно от рак на стомаха. Джон Дън е погребан в катедралата Сейнт Полс, където му е издиганата паметна статуя (изработена по неговата рисунка в плаща си). Тя оцелява [[Големия пожар в Лондон |Големия пожар в Лондон]] ([[1666]] г.) и все още може да бъде видяна.
 
=== Късна поезия ===
== Религиозно отбелязване ==
[[File:John Donne bust, St. Paul's, London.JPG|мини|200px|Бюст на Джон Дън от Найджъл Бунам, разположен южно от катедралата „Св. Павел“ в Лондон.]]
Джон Дън е отбелязван като свещеник в [[Календар на светците (лутерански)|Календара на светците]] на [[Англиканска общност |Англиканската общност]] и в календара на Евангелистката лутеранска църква в Америка на 31 март.
 
== Библиография ==

Навигация