Разлика между версии на „Едуард VII“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1 байт изтрити ,  преди 3 години
м
Bot: Automated text replacement (-военно-медицинск +военномедицинск)
м (Bot: Automated text replacement (-военно-медицинск +военномедицинск))
Социалното законодателство е основната дейност на Парламента при царуването на Едуард. Законът за образованието от 1902 г. субсидира второстепенното образование, либералното правителство със серия действия подпомага децата, през 1908 г. е гласуван Закон за пенсиите на старите хора. През 1909 г. се създават Трудови борси, приема се Закон за здравното осигуряване, което води до конституционна криза, поради недостиг на средства от бюджета за такава социална политика. Бюджетът, внесен от премиер-министъра [[Дейвид Лойд Джордж]]в Парламента, предвижда увеличаване на данъците на богатите земевладелци и правителството на либералите е бламирано. Новият министър-председател [[Хърбърт Хенри Аскуит|Аскуит]] иска от Едуард да създаде нови места в [[Камара на лордовете|Камарата на лордовете]], за да може по този начин законът да мине, но кралят отказва. Едуард умира по време на конституционната криза на 68-годишна възраст, а кризата е разрешена следващата година.
 
След [[Англо-бурска война|Англо-бурската война]] кралят участва активно в реформите в британския флот и военно-медицинскатавоенномедицинската служба. Едуард поддържа и много активен социален живот, а модните му вкусове господстват в обществото. Ползва се с голяма популярност както на острова, така и по света. Той е първият държавен глава, който открива лично [[Олимпийски игри]] (Летните Олимпийски игри Лондон [[1908]]).
 
Едуард е активен член на [[масони|масонското]] движение и участва в много събрания в Британската империя и на континента.

Навигация