Факла: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Унифициране на заглавия на раздел Вижте също
Ред 16: Ред 16:
<references/>
<references/>


== Виж още ==
== Вижте също ==
* [[Светлина]] (особено [[Светлина#Източници на светлина|източници на светлина]])
* [[Светлина]] (особено [[Светлина#Източници на светлина|източници на светлина]])



Версия от 07:23, 3 септември 2017

Факли

Факла или също като факел e носим ръчно източник на осветление и огън, като на пръчка или дръжка в горната част има увит плат, напоен със смола или друг запалим материал, който е привързан с въже. Факлите са използвани да поддържат осветлението в замъци. На футболните стадиони агитките ползват специални пиро-факли, които са и оцветени в различни цветове, за да поддържат своите футболни клубове [1].

В културата

Статуята на свободата (която има названието "Свободата, която осветява света") носи факла с едната си ръка, като символ на просветлението и надеждата.

В спорта

Олимпийският факел е традиция, наследена от древна Гърция, където на олтара на Хера слънцето запалвало пламъка. Огънят на олимпийския факел е символ н на честната борба за победа. В съвременните олимпийски игри огънят бива запалван в Гърция, а след това щафетно е пренасян в града, където се провеждат поредните олимпийски игри. Съвременния олимпийски факел се е появил през 1928 г. на игрите в Амдстердам, като днес пламъкът гори непрекъснато до закриването на игрите (виж олимпийски огън) [2].

В масовата култура

  • Във филма Аватар Джейк Съли запалва саморъчно направена факла в гората на планетата Пандора, за да се предпази от зверовете.

Източници

Вижте също