Франьо Туджман: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахване на Категория:Югославски генерали; Добавяне на Категория:Генерали от ЮНА, ползвайки HotCat
м Робот Добавяне {{без източници}}
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име = Франьо Туджман
| име = Франьо Туджман

Версия от 21:51, 16 септември 2017

Франьо Туджман
Franjo Tuđman
хърватски политик

Роден
Починал
ПогребанЗагреб, Хърватия

Учил въвВоенна академия на Сърбия
Задарски университет
ПартияХърватска демократична общност
Югославска комунистическа партия
НаградиПартизански възпоменателен медал 1941
Семейство
Деца3

Подпис
Уебсайтwww.tudjman.hr
Франьо Туджман в Общомедия

Франьо Туджман (Шаблон:Lang-hr) е хърватски политик и историк. Първи президент на Хърватия след обявяването на независимостта от Югославия. Остава такъв до смъртта си през 1999 г.

Роден е във Велико Търговишче. По време на Втората световна война е бил член на 10-тия загребски корпус на югославските партизани. След края на войната работи в Министерството на отбраната, по-късно достига до чин генерал-майор от югославската армия - 1960 г. След отбиване на военната си кариера се посвещава на изучаването на геополитиката. През 1963 г. става професор в Загребския факултет по политически науки. Получава докторска степен по история в 1965 г., работи като историк, докато не влиза в конфликт с комунистическия режим. Туджман участва в движението Хърватска пролет, призоваващо за реформи в страната, за което през 1972 г. е хвърлен в затвора. Започва политическа кариера с основаването на Хърватската демократична общност (ХДО) през 1989 г.

ХДО печели първите парламентарни избори в Хърватия през 1990 г. и Туджман става председател на Председателството на Социалистическа република Хърватия. Като председател е натиснат за създаването на независима Хърватия. Референдумът за независимост се провежда на 19 май 1991 г. и е одобрен от 93% от гласуващите, на 25 юни 1991 г. Хърватия обявява независимостта си от Югославия. Части от сърбите в Хърватия въстават, подкрепени от югославската армия, и така се стига до Хърватската война за независимост. Договаря се прекратяване на огъня през 1992 г., но войната се разпространява в Босна и Херцеговина. Туджман е подложен на критика заради ролята си в Хърватско-босненската война, застрашаваща международната подкрепа за Хърватия. Споразумение за прекратяване на огъня е сключено във Вашингтон през март 1994 г. През 1995 г. Туджман разрешава голяма офанзива, известна като Операция Буря, която ефективно слага край на войната в Хърватия. През същата година той е един от подписалите Дейтънското споразумение, слагащо край на Босненската война. Преизбран е за президент на Хърватия през 1992 г. и 1997 г. и остава на власт до смъртта си през 1999 г.

Шаблон:Хърватия-мъниче