Разлика между версии на „Подарък“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4127 байта изтрити ,  преди 4 години
м
Премахнати редакции на Sttiliev (б.): реклама
м
м (Премахнати редакции на Sttiliev (б.): реклама)
Подаръци могат да се правят и без причина. Така например учениците подаряват цветя на любимите си учители в знак на благодарност. Един съпруг може да подари скъп ювелирен предмет на съпругата си в знак на обич и признателност. Един родител може да купи подарък на децата си и да им го даде без конкретен повод.
 
== Значение на подаръкa ==
Причината за това на подаръка да се отдава такова значение е проста, а тя е че позволява на хората да се свързват. Дарителят на дара изразява чувствата и емоциите си, като изпраща дар с надеждата да може да ги споделя с получателя. Приемателят на подаръка от своя страна получава чувствата и емоциите и с това се прави връзка. Осъществяването на връзки с хората около нас ни дава чувство за цел и удовлетворение. Това чувство просвещава душата и извлича най-доброто в нас. Има стара поговорка "По-добре да дадеш, отколкото да получиш" и има специално значение, особено когато се реализират ползите, които дава на тези, които дават.
 
През годините са провеждани значителни изследвания за чувствата на благополучие, които се случват, когато даваме подаръци на онези от които се интересуваме. От най-ранните дни на пещерняците даването на подаръци е възнаграждаващо, което може да е причината, поради която е издържала изпитанието на времето. <ref>[https://podnesi.bg/подаръци Онлайн магазин за подаръци Podnesi.bg]</ref> Ето някои причини защо:
* Ние се чувстваме щастливи: просто казано, даването на подаръци може да накара човек да се чувства по-щастлив за себе си, както и за човека, който е получил своя подарък. В проучванията хората са били помолени да даряват подаръци като част от експеримента, в резултат на това хората се чувстват по-добре и по-щастливи за собствения си живот.
* Подобряване на състоянието на ума: Изследванията показват, че даването на подаръци може да подобри състоянието на човека. Ако дадете подарък, ще се почувствате по-щастливи с чувство за цел и това неизбежно ще подобри състоянието ви.
* Създава социална връзка: Като давате подарък, не само изразявате чувствата си, но изграждате по-силна връзка с това лице. Не само, че човекът, който получава подаръка, се чувства по-близо до дарителя, но и обратното. Тази по-голяма социална връзка означава и подобрение в състоянието на битието, както и в цялостното щастие.
* Подаряването е заразно: Когато човек започне да дава подаръци, не само ще бъде по-вероятно да получи, а онези около тях, които виждат този акт, ще започнат да дават и те. Това отчасти се дължи на освобождаването на [[Бета-ендорфин|ендорфини]], които не само са от полза за дарителя, но и се чувстват и от онези, които получават.
{{commons|Gifts}}
 

Навигация