Разлика между версии на „Никомед III“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
м
Никомед е син на [[Никомед II]] и неизвестна жена. Той разделя през [[106 г. пр.н.е.]] с царя на [[Понтийско царство|Понт]] [[Митридат VI]] властта над [[Пафлагония]] и прави опит да контролира [[Кападокия]]. През [[95 г. пр.н.е.]] предава своите завоевания по настояване на [[римляни]]те.
 
Първата съпруга на Никомед III е кападокийската принцеса Ниса, дъщеря на [[Ариарат VI (Кападокия)|Ариарат VI от Кападокия]] и [[Лаодика (съпруга на Никомед III)|Лаодика]].<ref> {{икона|en}} The Dynastic History of the Hellenistic Monarchies of Asia Minor According to the Chronography of George Synkellos. [http://www.pontos.dk/publications/books/bss-9-files/bss-9-01-gabelko стр. 55 – 56].</ref> Никомед III и Ниса са далечни роднини, тъй като като водят произхода си от свързаните династии на [[Селевкиди]]те, [[Антипатриди]]те и [[Антигониди]]те. От Ниса Никомед III има двама сина, [[Никомед IV Филопатор]] и Сократ Хрест, и дъщеря, също наречена Ниса.<ref>{{икона|en}} McGing, ''The foreign policy of Mithridates VI Eupator, King of Pontus'', стр. 143</ref>
 
Никомед III става господар на Пафлагония. След смъртта на първата си съпруга и тъста си, Никомед III взима бившата си тъща Лаодика за втора съпруга, за да получи династични права и над Кападокия (Лаодика бяга при него, когато цар Митридат VI (брат на Лаодика) се опитва да завладее страната). Със смъртта на синовете на Лаодика, Ариарат VII и Ариарат VIII, Никомед III се опитва да се наложи като законен претендент за трона, но римският сенат отказва да признае искането и изисква от Никомед III да се откаже от всички претенции към Кападокия и да предаде Пафлагония.

Навигация