Бимс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м форматиране: 3x тире, тире-числа (ползвайки Advisor)
м →‎Източници: Ненужни колони: употреба на автоматично разделяне на колони редактирано с AWB
Ред 17: Ред 17:


== Източници ==
== Източници ==
<references />
{{Reflist|2}}


== Литература ==
== Литература ==

Версия от 02:53, 8 октомври 2017

Вариант на корпуса
1 − бимс

Бимс Шаблон:Lang-en − опора – напречна греда, поддържаща палубата, платформа, покрива на надстройките в корабостроенето. Част от корпуса на кораб. Предназначени са за придаване на здравина на покритието и разпределение натоварването на палубата към бордовете, конструкцията и осигуряване на напречна здравина на кораба[1].

В дървеното корабостроене е четириъгълна основа (греда). С развитието на корабите целият елемент е заменен от съставни. С появата на желязото и стоманата първо започват да се използва метален набор (вкл. и бимсове), а след това метална става и обшивката.

Понеже палубата не е плоска, а е извита в средата те се правят също извити в средната част. Линейната величина на огъването се нарична огъване на бимсовете.

Съвременният бимс представлява метална (обикновено стоманена) заварена греда с профил. Може да е единичен или сдвоен, раменен или усилен. За да се намали теглото им може да са с отвори.

Ако бимса е в район на отвор на палубата – товарен люк, шахта, трап и т.н. той не е цял и има прекъсване. Съответно частите се наричат полубимс всяка.

В авиацията

Бимс е надлъжен елемент на конструкцията на фюселажа. Използва се за рамкиране на големи отвори в обшивката, като люкове за въоръжение, нишите на шасито, товарни врати и рампата.

Използва се за да поеме въртящият момент (огъване) във фюселажа, който се появява в затворения контур на обшивката. Това определя и затвореното сечение на бимса. Често той е формиран като съвкупност от другите елементи на конструкцията: надлъжните стени, полиците и участъци от обшивката.

Източници

  1. Бимс //Военная энциклопедия: в 18 т./Под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.

Литература

  • Бимс // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  • Военно-морской словарь / Гл. ред. В. И. Чернавин. М., Воениздат, 1989. с. 46. ISBN 5-203-00174-X
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бимс“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​