Фарс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Bot: Automated import of articles - append on top
м Робот Добавяне {{без източници}}
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{към пояснение|Фарс|Фарс (пояснение)}}
{{към пояснение|Фарс|Фарс (пояснение)}}
: ''За историческата област виж [[Персия]].''
: ''За историческата област виж [[Персия]].''

Версия от 04:11, 10 октомври 2017

Вижте пояснителната страница за други значения на Фарс.

За историческата област виж Персия.

Фарсът е театрален комедиен жанр, чиято цел е да забавлява зрителите с представянето на невероятни или екстравагантни, но възможни ситуации, чрез маскиране и припознаване. Във фарса често се включва игра на думи, сексуални намеци, преднамерена абсурдност и безсмисленост, бързо темпо и забързване с развитието на действието. Основното предназначение на фарса не е съзнателната политическа сатира, а непринуденото и безгрижно представяне на градския бит с всички негови скандални случки, непристойност, грубост и веселост. Във френския фарс често се засяга темата скандали между съпрузите.

Заражда се през средните векове в Западна Европа (най-вече във Франция), но има корени в гръко-римския античен театър. Може да се открият негови следи у Аристофан и Плавт, и специфично ателана. За пръв път думата е употребена през 10 век. Представленията са се играли на пазари и в странноприемници от хистериони.

Етимологията на жанра произхожда от аналогията с твърде комичния опит в началото на 3 век на Сасанидите в Персия да възродят старата империя на Ахеменидите, произхождащи именно от областта Фарс, преди Елам.

В съвременния език фарс се нарича също профанацията и имитацията на дадено действие или процес, например съдебен процес. Шаблон:Театър-мъниче