Кара Китай: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот
Ред 26: Ред 26:
[[fr:Kara-Khitans]]
[[fr:Kara-Khitans]]
[[ja:西遼]]
[[ja:西遼]]
[[kk:Қарақытай мемлекеті]]
[[ko:서요]]
[[ko:서요]]
[[ky:Кара Хитан-Канате]]
[[ky:Кара Хитан-Канате]]

Версия от 02:55, 14 февруари 2007

Кара Китай, наричана в китайските източници Западна Ляо (西遼) е държава, съществувала в Централна Азия между 1124 и 1218. Тя е създадена от Йелу Даши, който се преселва с около 100 хиляди китани на запад след разгрома на държавата Ляо от джурчените.

При пристигането на каракитаните в Централна Азия регионът се управлява от ислямизираната и иранизирана карлукска династия на Караханидите. В същото време мнозинството от номадското население не е мюсюлманско, а се придържа към разпространените по времето на Уйгурското ханство несторианство, манихейство и будизъм.

С подкрепата на местните племена, сред които найманите и карлуките, каракитаните отстраняват караханидските владетели и установяват властта си в обширни области от река Иртиш и Седморечието до северните граници на Тибет. Те проявяват значителна религиозна търпимост и, макар мнозинството да са будисти и конфуцианци, някои каракитански владетели (гур ханове) имат християнски имена. Тяхната столица Баласагун (в днешен Киргизстан) се превръща в процъфтяващ културен и търговски център.

Кара Китай е подчинен от Монголската империя през 1218.

Гур ханове

Източници