Разлика между версии на „Божествена комедия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
* ''Осми кръг.'' Наречен още „Проклетите ями“ той се състои от 10 ями, съдържащи различни по вид грешници. Всяка от ямите се намира в своя собствена долина, до която се стига по определен за това мост.
** 1 и 2 ями – В нея се наказват тези, които са съблазнявали за своя сметка и тези, които са съблазнявали на чужд гръб. Всички те са бягали голи в долината и са шибани с големи камшици от бесовете. В тези ями Данте говори с [[Язон]].
** 3 яма – Там стоят тези, които са извършвали [[симония]] – търгували са със свещени предмети, продавали [[индулгенция|индулгенции]] и др. Те са наказани да стоят с тела, вкопани в дупки в земята, а стърчащите им крака са горели в адски пламъци. Колкото по–заровенипо-заровени са били, толкова по малка част от тялото им е горяла.
** 4 яма – В този ров се наказват злоупотребилите с магии и гадания. Прегрешилите били с лица на тила вместо отпред на главата.
** 5 яма – Там са наказани всякакъв вид продажници. Те са потопени в река от вряща смола. На брега стоят демони с вили и лъкове със стрели и гледат някои грешник да не излезе от реката.
** 2 отдел – изменници срещу отечеството
** 3 отдел – изменници срещу приятел
- и в трите отдела наказанието е едно и също – грешниците са замръзнали до гуша във водите на река [[Кокит]].
** 4 отдел – Там стои [[Луцифер]] в средата и във всяка своя уста (той има три) разкъсва по един грешник, а именно [[Юда Искариотски|Юда]], [[Марк Юний Брут|Брут]] и [[Гай Касий Лонгин|Касий]].
 

Навигация