Виктория (Британска Колумбия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
ILoveKorea (беседа | приноси)
Побратимени градове
м Робот Добавяне {{без източници}}
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{към пояснение|Виктория|Виктория}}
{{към пояснение|Виктория|Виктория}}
{{Селище инфо|Канада
{{Селище инфо|Канада

Версия от 22:32, 19 октомври 2017

Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Виктория
Парламентът на Британска Колумбия във Виктория
Парламентът на Британска Колумбия във Виктория
Страна Канада
ПровинцияБританска Колумбия
Площ19 470 000 m²
Надм. височина23 m
Население80 032 души
Официален сайтwww.victoria.ca
Виктория в Общомедия

Виктория (Шаблон:Lang-en) е град в Югозападна Канада, столица на провинция Британска Колумбия. Разположен е в южния край на остров Ванкувър, на брега на протока Хуан де Фука. Населението на Виктория е около 78 057 души (2007).

Климат

Климатът на града е мек и топъл, често характеризиран като средиземноморски. Зимите са меки и влажни, а летата - топли и сухи. Средните зимни температури са от 4 до 8 °С, а летните - около 20-25 °С. Със своите 2223 часа слънчево време градът е и най-слънчевия в Британска Колумбия.

Мекият климат позволява да се отглеждат и такива дървесни видове като евкалипти, палми и даже някои видове бананови дървета. Общинските паркове са целогодишно пълни с цветя, което е дало на Виктория името "Градът на градините".

Население

Виктория е известна с големия си брой възрастно население. Тук живеят много британски пенсионери поради мекия климат и типично британската атмосфера в града. Близо 6,5 % от населението е над 80-годишна възраст, а други 18% са над 65 год.

Топлият климат привлича и друг тип "заселници". В града има голям брой бездомници - над 2000 души според данни от 2006 г.

Забележителности

Част от градския транспорт се осъществява от типичните за Лондон 2-етажни автобуси, а в центъра има голям брой английски пъбове.

Побратимени градове

Родени във Виктория