Хардуер: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
без шаблон мъниче
м (Премахнати редакции на 84.201.192.49 (б.), към версия на 46.55.161.214)
(без шаблон мъниче)
DRAM чиповете се основават на квадратна матрица. Адресът е разделен на 2 части. Първа влиза младшата част.
 
== Захранващ блок ==
: ''Вижте също: [[Компютърно захранване]]''
'''Захранващ блок''' или '''PSU''' ({{lang-en|на=от|power supply unit}}) има за цел да ''преобразува'' високото мрежово напрежение към ниско мрежово напрежение и променливият ток към постоянен ток. Преобразуваният ток се ползва от електронните компоненти, от които се състой хардуера. Съвременните персонални компютри използват ''импулсивен захранваш блок''. Някои захранвания са с ръчен превключвател за входното напрежение, докато други се приспособяват към захранващото напрежение.
 
== Твърд диск ==
: ''Вижте също: [[Твърд диск]]''
'''Твърдят диск''' или '''HDD''' ({{lang-en|на=от|hard disk driver}}) е устройство за ''съхранение'' и ''извличане'' на електронна(цифрова) информация, с използването на бързо въртящи се дискове (плочи) покрити с магнитен материал. Твърдият диск запазва своите данни, дори когато е ''изключен''. Данните се четат в произволен ред, което означава, че отделните блокове от ''данни може да се съхраняват или възпроизвеждат в произволен ред'', а не последователно. Твърдите дискове се състоят от твърди бързо въртящи се дискове(плочи) с магнитни глави подредени върху движеща се ръка за четене и писане на данни върху повърхността. Свързването с дъната платка при по-старите хард дискове става чрез ide а при новите - чрез Serial ATA.
В момента хард дисковете използват главно подхода с кеша, заради по-голямото бързодействие.
 
== Компютърна кутия ==
: ''Вижте също: [[Компютърна кутия]]''
'''Компютърната кутия''' (позната също като кутия) е ''част от хардуера'', в която имасе разполагат по подходящ начин част от хардуераконструктивните (компютъра)елементи вна себекомпютъра си (обикновено с изключение на монитор, клавиатура и мишка). Тя трябва да обезпечи надеждна механична защита на компютъра, прахоустойчивост и добра вентилация за охлаждане и подходящ температурен режим на електронните компоненти. Компютърната кутия може да се намери в различни размери, форма за подходящо работно положение, цветове и модели.
 
== Вижте също ==
 
[[Категория:Електроника]]
{{електроника-мъниче}}

Навигация